Ravelijn

Beschrijving

Tussen 5 en 7 oktober 2022 werden vier proefsleuven aangelegd door ARON bv om de vestingsgrachten, wallen en het ravelijnlichaam te registreren.
De twee sleuven in het stadspark gaven aan dat het terrein hier sterk verstoord is en enkel in het noordoosten nog een restant van de stadsgracht bevat. De twee oostelijk gesitueerde sleuven gaven een duidelijk beeld van de ravelijn, hoofd- en ravelijngracht en uiterste omwalling. Deze bleken sterk afgetopt maar op basis van de huidige inmetingen en dieptes kan, in combinatie met een gedetailleerde reliëfkaart, de locatie van het ravelijn op het terrein worden bepaald.

• De oorspronkelijke bodem - kalktuf en veenlaag bovenop de zandige rivierafzetting – is slechts lokaal bewaard op ca. 28 m TAW en grotendeels vergraven.
  • cc
  • In dit ophogingspakket zijn enkele greppels aangelegd, vermoedelijk voor bijkomende drainage en afwatering.
  • De 17de-eeuwse - begin 18de-eeuwse vestingwerken zijn herkenbaar onder de vorm van drie aardlichamen die matig bewaard zijn gebleven.

Tijdens het onderzoek werden 87 spoornummers uitgeschreven. Het betroffen allen lagen die geregistreerd werden in de profielen van de vier sleuven: zowel looplagen, wallichamen, grachtvullingen, ophogingen als natuurlijke bodem. Uit geen van deze lagen konden vondsten worden ingezameld. De bewaringstoestand van de sporen is vrij goed. De aangetroffen grondlagen waren matig tot scherp afgelijnd en goed leesbaar. Er werden twee stalen genomen: één uit een natte grachtvulling en één van een vermoedelijke oude looplaag/veenlaag.

Auteurs: Wesemael, Elke; Reygel, Patrick
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: ARON bvba

12de -13de eeuw

Datering: 12de eeuw, 13de eeuw
Typologie: grachten (infrastructuur), greppels, ophogingslagen
Context: veenbodems

17de - 18de eeuw

Datering: 17de eeuw, 18de eeuw
Typologie: glacis, grachten (verdedigingselementen), stadsomwallingen, wallen (verdedigingselementen)
Context: veenbodems