Handbooghof

Beschrijving

In het kader van de heraanleg van het Handbooghof te Leuven en de restauratie van de eerste stenen stadsomwalling voerde Monument Vandekerckhove nv van 12 april 2021 tot 17 oktober 2022 een archeologische werfbegeleiding uit. In dat kader werden 13 werkputten aangelegd zowel aan de stadszijde als aan buitenzijde van de stadsomwalling.

De archeologische sporen, structuren en vondsten behoren tot vier contexten: de in oorsprong 17de-eeuwse brouwerij, het wallichaam waarop de eerste stadsmuur werd gebouwd, de oudste stenen stadsmuur en het gildehuis van de handbooggilde, het Handbooghof.

Langs de stadszijde werden goed gewaarde sporen aangetroffen van de 17de-eeuwse brouwerij ‘de Jonge Sint-Jacob’. Het aantreffen van twee bakstenen ovens met kolenopslag en een kelder zijn te linken aan deze brouwerij die tot in de 20ste eeuw actief bleef en toen de ‘Hopbloem’ heette.

Langs de buitenzijde konden goed bewaarde ophogingspakketten worden aangetroffen van het aarden wallichaam. Dit zijn de oudst aangetroffen resten van de wal waarop de stenen stadsmuur werd gezet. De sedimenten zijn wellicht afkomstig uit de vallei van de Dijle. De stenen stadsmuur zou ten vroegste op het einde van de 12de eeuw zijn afgewerkt. Van de muur zelf werden poeren en funderingsbogen gedocumenteerd.

Langs de buitenzijde zijn ook de weliswaar minder goed bewaarde resten waaronder funderingen van het gildehuis van de handbooggilde, het Handbooghof aangetroffen. Dit gildenhuis dateert in oorsprong uit de late 15de eeuw en bleef operationeel tot de late 18de eeuw. Delen van het gebouwenbestand bleven overeind tot de 20ste eeuw.

Auteurs: Pieters, Marnix

Handbooghof