Zevenbronnen 2

Beschrijving

De 14 gedocumenteerde eikenhouten funderingspalen werden aangetroffen aan de gracht net ten noorden van het landhuis van het domein Zevenbronnen waar zich vroeger een priorij bevond. Dit augustijnenklooster werd gewijd in 1389 en opgeheven in 1784. De priorij is gekend van oude afbeeldingen en staat op de historische kaarten.

Waarschijnlijk behoren de houten palen toe aan de verdwenen fundering van de abdij.

De palen die niet in situ bewaard zijn variëren in lengte en doorsnede. Allen hebben een ronde doormeter waarvan de doorsnede varieert tussen 12 en 27 cm. De palen zijn aangepunt door er aan vier zijden een stuk af te halen. De lengte van de aanpunting bedroeg tussen de 46 en 80 cm. De grootste paal was 2,24 m lang. De kortste 1,88 m.

Het monster genomen van één van de palen leverde geen dendrochronologische datering op.

Auteurs: Vynckier, Geert