Kerkeneind 13

Beschrijving

Naar aanleiding van de geplande uitbreiding van het gemeentehuis met bijhorende infrastructuur aan Kerkeneind 13 te Kalmthout, vond binnen de zone van fase 1 een archeologisch proefsleuvenonderzoek met ingreep in de bodem plaats. Enkel fase 1 kon heden worden uitgevoerd. Tijdens het onderzoek ter hoogte van fase 1 zijn antropogene sporen aangetroffen die terug te brengen zijn tot recente verstoringen te relateren aan de 20ste-eeuwse bebouwing binnen de onderzochte zone. Verder kwam er slechts één archeologisch relevant spoor aan het licht. Het betreft een gracht in het noorden van de zone die allicht een omwallingsfunctie kende en dienst heeft gedaan tot minstens in de 19de eeuw, doch vermoedelijk in oorsprong nog pre-dateert aan het eind van de 16de eeuw. Deze gracht is ook zichtbaar op historisch kaartmateriaal vanaf de eerste helft van de 18de eeuw.

De gracht leverde slechts één scherf steengoed (Westerwald) op. Met uitzondering van deze gracht kwamen er geen archeologisch waardevolle sporen aan het licht. Vermoedelijk hebben de recente bodemingrepen al een vernietigende impact gehad op eventueel aanwezig archeologisch erfgoed in het verleden. Door middel van het archeologisch onderzoek kon de positie van de gracht bevestigd worden en kon de diepte en opbouw ervan worden nagegaan. Er konden eveneens uitspraken gedaan worden over datering. De gracht leverde slechts weinig vondstmateriaal op.

Auteurs: Verrijckt, Jeroen
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: J. Verrijckt bvba