Suikerfabriek II

Beschrijving

Tijdens het onderzoek in Moerbeke-Suikerfabriek zijn 685 lithische artefacten ingezameld. Het vondstassemblage bestaat daarnaast uit enkele aardewerkfragmenten, fragmenten gecalcineerd bot, een stukje glas, een mogelijk hazelnootdop en een okerrest. Deze vondsten wijzen op een
meervoudige aanwezigheid in het plangebied.

Aangezien op verschillende plaatsen vuursteen is ingezameld, en prehistorische kampen vaak beperkt in oppervlakte zijn (vondstclusters van jager-verzamelaars zijn zelden groter dan 25-50 m2) moet in het plangebied sprake zijn geweest van meerdere occupaties. Wanneer ook de vondstclusters op het aanpalende terrein in rekening worden gebracht kan zelfs van een sitecomplex worden gesproken. De locatie is over een periode van verschillende millennia meerdere keren bezocht en bewoond geweest.

De oudste occupatiefase dateert uit het finaal-paleolithicum. Daarop volgde een vroegmesolitische occupatie. Of in het plangebied ook sprake is geweest van een nog jongere prehistorische aanwezigheid is niet duidelijk. In het vondstmateriaal zijn hiervoor geen aanwijzingen, maar door de verregaande aftopping van de bodem en de gedeeltelijke vernietiging van het terrein door de bouw en afbraak van de suikerfabriek kan een jongere prehistorische aanwezigheid niet helemaal worden uitgesloten.

Auteurs: Perdaen, Yves
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Finaal-paleolithische occupatie

Datering: finaalpaleolithicum
Typologie: archeologische objecten, vondstenconcentraties, werktuigen
Context: dekzandruggen, paleomeanders
Stijl: federmesser
Materiaal: vuursteen

Beschrijving:
De oudste occupatiefase gaat terug tot het finaalpaleolithicum en wordt in verband gebracht met de Federmessergruppen die onze contreien tijdens het Allerød (ca. 11.900-10.950 BP) frequenteerden. Het zeer hoge werktuigaandeel (ca. 13,5 %) maakt duidelijk dat in het plangebied toen sprake moet zijn geweest van een zeer intensive menselijke aanwezigheid. De ligging van de vindplaats is dan ook bijzonder, namelijk aan de voet van het dekzandruggencomplex Maldegem-Stekene op de plaats waar één van de verwilderde geulen – die later zal evolueren naar de Kale/Durme – in het paleomeer uitmondt.

Vroeg-mesolithische occupatie

Datering: vroegmesolithicum
Typologie: archeologische objecten, losse vondsten, werktuigen
Context: moerassen

Beschrijving:
Het is pas bij aanvang van het mesolithicum aan het eind van het Preboreaal dat er opnieuw sprake is van menselijke aanwezigheid. Het paleomeer is ondertussen veranderd in drasland met een meanderende rivier (Kale/Durme) en de menselijke aanwezigheid is vooral op de droge oevers van deze rivier te vinden. Los van enkele microlieten, wat microlietproductie-afval en een aantal weinig formele werktuigtypes kan slechts weinig materiaal met de nodige zekerheid aan deze occupatiefase worden gekoppeld. Mesolithische vondstclusters lijken niet voor te komen.