Oude Pastoriedreef 32

Beschrijving

All-Archeo bv voerde van 11 januari 2021 tot 9 maart 2022 een archeologische opgraving uit in twee fasen: 11/01/2021-14/01/2021 en 26/02/2022-09/03/2022 op de site van de oude pastorij van Opwijk. Een deel van het projectgebied werd opgegraven via een vlakopgraving (7 werkputten) en een ander deel onder de vorm van een begeleiding van de restauratie van het resterende gebouwenbestand. Dit onderzoek leverde archeologische informatie op over de ontwikkeling van deze site in de periode 17de-20ste eeuw en ook over de bouwfasen van het aanwezige gebouwenbestand ook in de periode 17de-20ste eeuw. Er werd verwacht dat deze pastorijsite met walgracht terugging op een laatmiddeleeuwse site met walgracht maar hiervoor werden geen aanwijzingen aangetroffen.

In de zone die in vlak werd opgegraven werd de omringende walgracht aangesneden. De beide dempingsfases van deze gracht kunnen gedateerd worden in de nieuwe en nieuwste tijd. Naast de gracht werden paalsporen, kuilen waaronder een leemwinningskuil, een waterput en een beerput aangesneden allemaal te situeren in dezelfde periodes als de gracht.

De archeologische begeleiding van de restauratie van het gebouwenbestand leverde informatie op over allerhande verbouwingen en aanpassingen aan de gebouwen.

Auteurs: Pieters, Marnix

de pastorijsite

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: beerputten, greppels, hoeven, leemwinning, paalsporen, pastorieën, sites met walgracht, waterputten
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), glas, hout, keramisch bouwmateriaal, metaal, natuursteen, steenkool

het gebouwenbestand

Typologie: beerputten, pastorieën, schuren, waterputten