Luikerstraat

Beschrijving

Herstellingswerken ten gevolge van een gesprongen waterleiding aan de funderingen van de Brustempoort te Sint-Truiden werden als opportuniteit aangegrepen om de resten van de middeleeuwse stadspoort te onderzoeken door middel van een opgraving in functie van wetenschappelijke vraagstelling. Daarbij werden resten van de nog bewaarde Brustempoort aangetroffen, zowel van de 13de-14de-eeuwse fase als de latere aanpassingen in 1509-1510 en vóór 1675. De oudste aangetroffen fase betreft niet zichtbare natuurstenen funderingen uit tufsteen van Lincent. Er werden geen ophogingslagen aangetroffen, enkel verstoorde grond als gevolg van het bouwen van het poortgebouw en latere nutsleidingen. Er werden geen vondsten aangetroffen in een archeologisch relevante context.

Auteurs: Van Gils, Marijn

Resten stadspoort