Binnen het plangebied werd naar aanleiding van een omgevingsvergunning voor de oprichting van nieuwe kantoorgebouwen en bijhorende
omgevingsaanleg een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd.
Op basis van historische bronnen werden binnen het plangebied voornamelijk resten verwacht van een deel van het omwalde 18de eeuwse “Berchem Hoff” of Kasteel van Berchem. In de 19de eeuw werd dit kasteel gesloopt om plaats te maken voor de Brialmontvesting.
Binnen het plangebied werd overgegaan tot de uitvoering van een proefsleuvenonderzoek. Tijdens het onderzoek werden 9 muren en 49 archeologisch sporen geregistreerd. Het gaat om paalsporen, kuilen, greppels en sporen van beddenbouw. Daarnaast werden ook verstoringen en natuurlijke sporen aangetroffen. De sporen zijn niet in verband te brengen met het "Berchem Hoff" en dateren allemaal uit de nieuwste tijd. Ze zijn te relateren aan de recente bebouwing en aan landindeling. Slechts in één kuil werden vondsten gedaan. Het gaat om twee wandfragmenten aardewerk vaatwerk en een bodemfragment glas. Eén van de fragmenten aardewerk is een stuk van een jeneverfles in industrieel vervaardigd steengoed en het andere stuk aardewerk is een klein fragment rood geglazuurd. Het stuk glas komt van de bodem van een glazen fles. De vondsten dateren allemaal uit de nieuwste tijd.