waarneming

Zwartzusterklooster

archeologisch element
ID
990127
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/990127

Beschrijving

Zoals verwacht op basis van het uitgevoerde vooronderzoek werden er tijdens de archeologische opgraving sporen en structuren aangetroffen die te linken zijn aan oudere bouwfasen van het kloostercomplex van de Zwartzusters. Echter bleek ook dat de impact van de geplande werkzaamheden kleiner was dan vooraf was ingeschat.

De aangetroffen sporen en structuren kunnen allen toegeschreven worden aan het klooster van de Zwartzusters. Deze kloosterorde kwam zich vanaf de late 14de eeuw in Lier vestigen en bouwde vanaf het midden van de 15de eeuw haar klooster uit ter hoogte van het plangebied. Van het oudste kloostercomplex uit de late 15de en begin 16de eeuw zijn tijdens het onderzoek geen sporen of structuren aangetroffen. Wel werden er enkele structuren aangetroffen die te linken zijn aan de grote verbouwingen en uitbreidingen van het klooster gedurende de 17de eeuw. Het merendeel van de structuren dateert echter uit een meer recente bouwfase, namelijk de grote verbouwing van het kloostercomplex tussen 1863 en 1868.

Door de uiteindelijk beperkte impact van de werkzaamheden op het archeologisch niveau bleef ook de kenniswinst van het onderzoek relatief beperkt. Anderzijds heeft dit ook tot gevolg dat de oudere resten van het kloostercomplex niet werden verstoord en dus nog bewaard zijn gebleven.


Auteurs: Terryn, Ben
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

Zwartzusterklooster

Datering: 15de eeuw, 17de eeuw, 19de eeuw
Typologie: haardplaatsen, kloosters, muurresten, ophogingslagen, vloeren
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Lier

  • Is deel van
    Klooster van de zwartzusters


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zwartzusterklooster [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/990127 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.