Boombosstraat

Beschrijving

Het proefsleuvenonderzoek toonde aan dat binnen het plangebied enkele archeologische sporen aanwezig zijn. Het gaat om twee greppels, die wellicht gerelateerd kunnen worden aan een postmiddeleeuwse percelering, een mogelijke paalkuil en twee brandrestengraven. De brandrestengraven bevinden zich op ca. 14m van elkaar en zijn gesitueerd in het centrale deel van het plangebied. Na uitbreiding van de proefsleuven werden geen andere grafcontexten aangetroffen. Mogelijk maken de sporen deel uit van een grafveld met eerder verspreide bijzetting dat verder doorloopt buiten de grenzen van het plangebied, maar het zou ook kunnen gaan om twee geïsoleerde graven. In de vulling werden duidelijke houtskoolrijke langen met verbrand botmateriaal en aardewerk geattesteerd. Het aardewerk is zwaar secundair verbrand en werd vermoedelijk meegegeven op de brandstapel.

Op basis van het natuurwetenschappelijk onderzoek kan gesteld worden dat de aangetroffen brandrestengraven (S2 en S4) gelijktijdig zijn en dateren in de midden-Romeinse periode, respectievelijk tussen 106 tot 230 n.C. (86,5% waarschijnlijkheid) en 108 tot 237 n.C. (89,0% waarschijnlijkheid). Op anthracologisch vlak kon enkel het residu van S4 bestudeerd worden. Deze context bevatte louter stamhout van eik. Het is niet uitgesloten dat het hierbij (deels) gaat om hergebruikt constructiehout gezien in graf S2 nagelfragmenten werden teruggevonden. In elk geval is er duidelijk sprake van selectie op basis van de goede brandeigenschappen van eikenhout voor de crematierite.

Auteurs: Nachtergaele, Kenneth
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Acke & Bracke bvba; Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Grondsporen

Datering: nieuwe tijd
Typologie: paalkuilen, perceelsgreppels

Grondsporen

Datering: Midden-Romeinse tijd
Typologie: brandrestengraven
Materiaal: aardewerk, bot, hout, houtskool

Beschrijving:
In de vulling van brandrestengraf S2 werden in totaal 31 aardewerkfragmenten (inv. 1) aangetroffen. Het merendeel is zeer sterk gefragmenteerd en alle fragmenten vertonen sporen van zware secundaire verbranding. Wellicht betreft het een of meerdere recipiënten die met de dode werden meegegeven op de brandstapel en vervolgens met de crematieresten mee werden begraven. Gezien de zware verbrandingsgraad, konden de scherven niet langer aan een welbepaalde aardewerksoort of recipiënt worden toegeschreven.

Ook in brandrestengraf S4 werden enkele aardewerkfragmenten (inv. 3) teruggevonden. Het gaat om twee randen, twee wanden en een bodemfragment. Wellicht zijn de scherven afkomstig van eenzelfde pot met naar buiten gebogen rand en gesloten randdiameter. De bodem is vlak en vertoont een hoekige overgang van het standvlak naar de wand. Ook deze scherven waren zwaar verbrand en werden wellicht meegegeven op de brandstapel.