waarneming

RWA-as Oost

archeologisch element
ID
990169
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/990169

Beschrijving

De 39 archeologisch relevante grondsporen betreffen greppels, paalkuilen, kuilen, karrensporen, loopgraven en één uitbraakspoor. Op basis van het vondstmateriaal en/of vorm en structuur van de archeologische sporen kunnen deze gedateerd worden in vier verschillende periodes, namelijk de
metaaltijden, late middeleeuwen, Nieuwe Tijd en Nieuwste Tijd (periode van de Wereldoorlogen).

De sporen die gedateerd kunnen worden in de metaaltijden situeren zich in het noorden van de Boomgaardstraat en in de Tijl-en-Nelestraat ter hoogte van het kruispunt met de Maasstraat. Het betreft een zespalenspieker en een stuk van een greppel.

De middeleeuwse sporen werden gelokaliseerd in de Professor Devochtstraat ter hoogte van het kruispunt met de Generaal Van der Meerschstraat, in de Oranjemolenstraat en in het zuiden van de Tijl-en-Nelestraat.

De aangesneden zandwegen/karrensporen uit de Nieuwe Tijd situeren zich in/onder de Jef Van Heupenstraat en het oostelijke deel van de Hoveniersstraat.

Tenslotte werden ook vier grondsporen uit de Nieuwste Tijd aangetroffen, meer precies de periode van de Wereldoorlogen. Het betreffen drie stukken loopgraaf die gelokaliseerd werden in de Professor Devochtstraat, Oranjemolenstraat en Hoveniersstraat. Eén uitbraakspoor van een Duitse bunker/versterkte positie uit de Eerste Wereldoorlog werd aangetroffen in de Tijl-en-Nelestraat, net ten noorden van het kruispunt met de Goswin de Fierlandtstraat.

Gelet op de aard van het plangebied, namelijk een tracé doorheen de oostelijke helft van Turnhout, konden de archeologische vindplaatsen/sites niet volledig gevat worden binnen de contouren van het plangebied en werden de archeologische vindplaatsen/sites als het ware slechts aangesneden. Hierdoor geven ze een indicatie van mogelijke archeologische waarden die zich in de directe nabijheid van het plangebied bevinden.


Auteurs: Nuyts, Timothy; Verrijckt, Jeroen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Loopgraven en sporen WO I

Datering: WO I
Typologie: bunkers, loopgraven
Materiaal: aardewerk, aluminium, glas
Gebeurtenis:

Sporen metaaltijden

Datering: metaaltijden
Typologie: greppels, vaatwerk, zespostenspijkers
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Sporen middeleeuwen

Datering: late middeleeuwen, middeleeuwen
Typologie: greppels, paalkuilen, vaatwerk
Materiaal: aardewerk
Gebeurtenis:

Sporen nieuwe tijd

Typologie: aardewegen, karrensporen
Materiaal: aardewerk, ijzer, pijpaarde, porselein, steengoed
Gebeurtenis:

Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: RWA-as Oost [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/990169 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.