Vaubanstraat 42

Beschrijving

Tijdens de opgraving is een beperkt aantal sporen geregistreerd waarbij het voornamelijk gaat om muursegmenten behorende tot het hoornwerk Antwerpen. Dit hoornwerk is een verbouwing van de Spaanse citadel (bouwjaar 1669). Wanneer Ieper in 1678 veroverd werd door Lodewijk de XIV beveelde hij een reorganisatie van de Ieperse vesten. Het is Vauban die de naar hem vernoemde Vaubanversterking zal aanleggen. Hij zal een gedeelte van de citadel hierin integreren en verbouwen naar een hoornwerk. De muur van het hoornwerk opgetrokken in baksteen had een breedte van 1,8 meter (bouwfase 1). Ter ondersteuning van de muur werden ook vier steunberen aangetroffen. Na 1815 zullen de Hollanders het hoornwerk opnieuw verstevigen en voorzien van een parament in gele baksteen en natuursteen (bouwfase 2). Tussen 1853 en 1900 wordt het hoornwerk afgebroken.

Op het terrein werd verder tijdens het onderzoek één bomkrater uit WO I aangesneden.

Auteurs: Moens, Jan