St-Hermesbasiliek altaar

Beschrijving

Op basis van historische bronnen, historisch onderzoek en archeologische opgravingen kan gesteld worden dat er ter hoogte van Kaatsspelplein al vrij vroeg religieuze gebouwen voorkwamen. Veel van deze theorieƫn zijn echter nog niet bewezen. Er wordt gestreefd om aan de hand van een wetenschappelijke vraagstelling meer inzicht te verkrijgen in de site.

Tijdens het onderzoek kon 1 archeologisch spoor vastgesteld worden. Het spoor dat tijdens deze recente opgraving werd gevonden betreft een vermoedelijke laag van licht heterogeen bruine zandleem met inclusies van baksteenspikkels. De functie van deze laag is niet duidelijk zonder verdere ingrijpende werken. Door de afwezigheid van vondstenmateriaal kan deze laag niet exact gedateerd worden. Reeds in 831 zou er zich een kerk bevonden hebben ter hoogte van de projectlocatie. Het is echter pas met zekerheid in de 10e eeuw dat er een kerk werd gebouwd, hiervan zijn vermoedelijk sporen aangetroffen binnen het onderzoeksgebied. Doel van deze wetenschappelijke vraagstelling was een vervolg te bieden aan de reeds uitgevoerde onderzoeken in de basiliek in het verleden. Concreet levert dit onderzoek geen kenniswinst op, gezien de beperkte bodemingreep.

Auteurs: Lommelen, Lies

Antropogene laag