Zilverlaan II

Beschrijving

De site aan de Zilverlaan te Oostende kan, met uitzondering van de vermoedelijke perceelsgreppel uit de nieuwe tijd, geheel geplaatst worden in het kader van de Tweede Wereldoorlog. Er werden verscheidene structuren aangetroffen die kaderen in de uitbouw van de Atlantikwall, meer bepaald de tweede linie hiervan, wellicht te dateren in 1943 gebaseerd op de beschikbare luchtfoto's. De structuur kadert in het Widerstandsnest Wolf.
Er werden restanten van de uitbraak van een bunker van het type Regelbau 630 aangetroffen en een bijhorend loopgravenstelsel uitgebouwd in beton en baksteen. De loopgraaf was waarschijnlijk overwelfd. Luchtfoto's tonen aan dat er wellicht nog een open gedeelte loopgraaf bestond op maaiveldniveau richting de ingang van de bunker. De loopgraven vertonen een lichte kromming ter bescherming van de soldaten. Er werden twee nissen geregistreerd die mogelijk dienden om passage makkelijker te maken en hypothetisch ook om verluchting en uitkijk te voorzien uit de loopgraaf. Op de bodem was een duidelijk systeem van afwatering voorzien, hoewel het oorspronkelijk vloerniveau mogelijk niet was bewaard.

Auteurs: Note, Kirsten
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: BAAC Vlaanderen bvba

19de eeuw

Datering: 19de eeuw
Typologie: perceelsgreppels

Beschrijving:
De greppel staat op de Popp-kaart en dateert waarschijnlijk uit die periode.

Naoorlogse objecten

Datering: tweede helft 20ste eeuw
Typologie: vaatwerk
Materiaal: aardewerk, glas, metaal

Tweede Wereldoorlog

Datering: WO II
Typologie: archeologische objecten, bunkers, loopgraven, wapens en munitie
Materiaal: beton, cement, glas, keramisch bouwmateriaal, kunststof, metaal
Thema: Erfgoed Tweede Wereldoorlog

Beschrijving:
Historische studies tonen op de plaats van het uitbraakspoor een bunker van Regelbau 630, welke in de jaren '80 werd gesloopt. Van deze bunker is momenteel dus helemaal niets meer bewaard, met uitzondering van het uitbraakspoor met enkele brokken beton dat wel nog bewaard bleef.
De algemene opbouw van de loopgraaf is vrij eenvoudig. Er werd consequent gebruik gemaakt van rode baksteen met afmetingen van 18 bij 8,5 cm en 5 cm dik. Als mortel werd gebruik gemaakt van cement. De bakstenen zijn aangelegd in kruisverband en anderhalf steens breed met een kop-strek-verband. De muren waren over het algemeen 1,40 tot 1,60 m diep bewaard vanaf het maaiveld tot op het vloerniveau. De loopgraaf was ongeveer 80 cm breed, net genoeg ruimte voor één volwassen persoon.
Onder de archeologische objecten: een flesje brandwondenzalf. Het betreft een oranje plastieken flesje welke in een kartonnen doosje werd verpakt met verbandgaas. Rond het oranje flesje was een koord gebonden, dat bij deze vondst ook nog bewaard is. Het kartonnen doosje en verbandgaas werden niet teruggevonden. Via een puntige opening kon de zalf op de blaren worden aangebracht.