Sint-Annendael

Algemeen

Tijdens het vlakdekkend onderzoek werden in totaal 146 sporen aangeduid en beschreven. De meeste sporen zijn van antropogene oorsprong. 20 sporen bleken na het couperen ervan van natuurlijke oorsprong (14%). Het gaat daarbij om enkele boomvallen en sporen van bioturbatie.

Steentijd

Bij het afschaven van het vlak werden drie afslagen, twee in vuursteen en één in Wommersomkwartsiet, aangetroffen.

Bronstijd

Er kwamen twee ovaalvormige omgreppelde grafmonumenten uit de middenbronstijd aan het licht. Tussen beide grafmonumenten werden twee kuilen aangetroffen met relatief veel houtskool en in beperkte mate verbrand bot. Ook deze sporen kunnen op basis van 14C-analyse in de middenbronstijd geplaatst worden en zijn wellicht gelijktijdig met de grafmonumenten. Mogelijk betreft het hier grafkuilen (zgn. vlakgraven?). De houtskoolstalen die genomen werden uit een greppel konden geanalyseerd worden en leverde een datering op in de middenbronstijd. Een eerste staal geeft een datering tussen 1220 en 1040 v. Chr. en het tweede staal geeft een datering tussen 1410 en 1220 v. Chr..

Romeins

Er werd een houtskoolmeiler teruggevonden die in de vroeg-Romeinse periode gedateerd kan worden. Het houtskoolstaal dat geanalyseerd werd, leverde een datering op tussen 20 en 210 na Chr.

Volle middeleeuwen

In het noordwestelijke deel van het onderzoeksgebied werd een volmiddeleeuws erf onderzocht dat bestaat uit een bootvormig gebouw dat mogelijk omgeven wordt door een huis- of erfgreppel.

In de vulling van drie paalkuilen van het gebouw werden in totaal acht scherven aangetroffen. Het gaat om vijf scherven Maaslands aardewerk, één scherfje Rijnlands aardewerk, één scherfje grijsbakkend aardewerk en een scherfje in een lokaal baksel. De houtskoolstalen die geanalyseerd werden uit twee paalkuilen van het gebouw leverde enerzijds een datering op tussen 990 en 1160 en anderzijds tussen 1030 en 1180.

Late middeleeuwen/ Nieuwe tijden

Er werden verspreid over het terrein tal van (perceels)greppels aangetroffen die wellicht in functie van landbouwdoeleinden gezien kunnen worden. Deze (perceels)greppels dateren op basis van het teruggevonden vondstmateriaal in de late middeleeuwen en/ of postmiddeleeuwse periode.

Auteurs: Meylemans, Erwin

Bronstijd grafmonumenten