Sint-Hermeskerk loopbrug

Beschrijving

Tijdens het uitgraven van het tracé van de loopbrug werden 3 menselijke individuen aangesneden. Hierop werd beslist om het tracé van de loopbrug enigszins te wijzigen waarop de 3 individuen in situ konden bewaard blijven alsook zichtbaar zouden zijn voor het publiek die deze ruimte zou bezoeken in de toekomst. Daarnaast werden ook uitgravingen verricht in functie van het plaatsen van warmtestations. Bij deze uitgravingen werden nog eens 7 individuen aangetroffen. Het betrof hier zowel leken als vermoedelijke priesters (gezien de oriëntatie waarin het lichaam
was begraven).

Bij de aangesneden muren gaat het om romaanse kettingmuren alsook muren die vermoedelijk behoren tot de voorgaande kerk. Deze kerk werd afgebroken om de romaanse collegiaal te kunnen bouwen. Eerst werd hiervoor de crypte gebouwd, waarna de romaanse kerk werd geconstrueerd.
Voor de bouw van de crypte was heel wat bouwmateriaal nodig. Hiervoor werd vermoedelijk heel wat bouwmateriaal gerecycleerd van eerder afgebroken kerken op het Kaatsspelplein. Voor die aanvoer van materiaal werden vermoedelijk de aangetroffen kalkmortelniveaus aangelegd.

Het oudst aangetroffen aardewerk betreft een scherf roodbeschilderd aardewerk, wat voorkomt vanaf de 10e eeuw en dit tot de 12e eeuw. Voorts werd een type kookkan aangetroffen dat in de 13e eeuw te dateren valt.

Auteurs: Meylemans, Erwin

Inhumatiegraven