waarneming

Vaartkomoevers

archeologisch element
ID
990711
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/990711

Beschrijving

De 6 proefputten hadden samen een oppervlakte van 197m2. Er werden enkele grondsporen aangetroffen: een groot spoor, een puinkuil en twee kleinere kuilen. Er werden ook gemetselde structuren gevonden: een riolering in baksteen met tongewelf en een oudere muur. In de sporen en ophoginglagen zaten weinig archeologische vondsten. Er werden twee vondsten aangetroffen.


Auteurs: Patrouille, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Grondsporen en gemetselde structuren

Datering: 19de eeuw, late middeleeuwen
Typologie: infrastructuur voor spoorverkeer, kuilen, muurresten, riolen
Materiaal: grijs aardewerk, steengoed
Gebeurtenis:

Beschrijving:
In werkput 3 werd een deel van een grote puinkuil aangetroffen. Het ligt net onder de bovenste nivelleringslagen. de onderkant werd niet bereikt (proefput werd tot 1.5meter onder maaiveld aangelegd). In profiel 5 van deze werkput werd ook een kleine kuil met donkergrijze gevlekte vulling geregistreerd. IN WP4 werd kuil 26 aangetroffen met vlekkering uitzicht net onder de nivelleringslagen. In profiel 4 werd nog een andere kuil geregistreerd met verschillende vullingen.
IN WP2 werd in het eerste vak een oude riolering met tongewelf gedetecteerd, opgebouwd uit baksteen met kalkmortel. Deze put lag in het verlengde van een massieve muur die in 2012 via een vondstmelding werd onderzocht. Daarom werd een dieper vlakt aangelegd. Er werd een smalle bakstenen structuur van 12 cm breed. Op de overgang is een soort vertanding aan de noordzijde zichtbaar. Aan de zuidzijde is zwarte aanslag zichtbaar tegen de bakstenen. Mogelijk gaat het om een ouder afgebroken riolering, net op de aanzet naar het gewelf. Een ronde structuur is op basis van de afmetingen niet uit te sluiten. Mogelijk zou het kunnen gaan om het onderstel van een draaischrijf met sporen voor goederenwagons. Die zijn gekend op deze locatie uit de 19de en 20ste eeuw. Het zou dan gaan om een structuur met een diameter van minstens 7 meter.
Vondst 1 uit WP6 bevat 4 brokken roodbakkend bouwmateriaal, vermoedelijk tegels. Het dateert ten vroegste uit de late middeleeuwen.
Vondst 2 bestaat uit 3 grote stukken bouwmateriaal, een fragment grijs aardewerk en een fragment steengoed. Het steengoed is ten vroegste laatmiddeleeuws. Het bouwmateriaal ook, hoewel vorm en baksel een romeinse datering niet uitsluiten (verspit materiaal in jonger spoor).


Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Leuven

  • Is deel van
    Kanaal Leuven-Dijle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vaartkomoevers [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/990711 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.