Luikersteenweg 451

Beschrijving

Tijdens graafwerkzaamheden in het kader van de heraanleg van het park De Kom werden enkele resten menselijk bot gevonden. In de profielwand waren nog sporen van geruimde graven zichtbaar; intacte graven zijn niet aangetroffen. Deze vondsten konden gerelateerd worden aan het kerkhof ten westen van de St. Jozefkerk dat sinds 1852 in gebruik was en in 1927 werd geruimd.

Auteurs: Schurmans, Miel; Geerts, Ferdinand

geruimde graven

Datering: eerste helft 20ste eeuw, tweede helft 19de eeuw
Typologie: inhumatiegraven, kerkhoven
Materiaal: bot (menselijk)

Beschrijving:
In de zuidelijke sleuf werden bij de graafwerken verschillende resten menselijk botmateriaal aangetroffen. Bij archeologische inspectie van de 90 cm brede en 1,10 m diepe sleuf was in het profiel duidelijk te zien waar de graven zich bevonden hebben en dat ze geruimd zijn. In de grafkuilen waren geen resten van kisten meer te zien.
In de noordelijke sleuf (diepte: 0,9 m -mv) waren geen sporen van graven of geruimde graven aanwezig. Het bodemprofiel is in het centrale deel van de sleuf verstoord door meerdere leidingen (riolering, elektriciteit en data). Nabij de kerk is sprake van een ophogingspakket op een bijna intacte podzolbodem (E-B-C). In het noordelijke deel van de sleuf resteert plaatselijk nog een klein deel van de B-horizont.