Fonteintjes

Beschrijving

Bij natuurinrichtingswerken werd een kleine betonnen constructie gevonden, met daarin een elektrische verdeeldoos.

Betonnen constructie:

• Buitenafmetingen: L 121cm x B 81cm x H 90cm
  • Bodem is open, aan de bovenzijde bevond zich een zwaar metalen deksel van 5cm dik
  • Drie van de vier zijwanden meten 18cm, één wand is 28cm dik. Zware wapening aanwezig
  • Sporen van de typische houten bekisting, die wijst op vervaardiging ter plaatse
  • In de betonnen wanden zijn drie ronde uitsparingen, die fungeerden als kabelgoot.
    • Twee uitsparingen met diameter 6cm, die uitgeven aan de zijkant tegenover elkaar
    • Eén grote uitsparing (diameter 13cm) die in het beton een haakse bocht maakt en recht naar beneden leidt.

In de betonnen constructie was een metalen frame aangebracht met staven van 4cm breed. Deze staven hingen op een hoogte van 2/3, dus ca. 60cm boven de grond.

Op dit frame was een verdeelkast aangebracht, met afmetingen van ca. 15 op 40cm. Deze kast weegt 15,6 kg. Het gaat om een verdeelkast van elektrische aansluitingen, op basis van de dikte van de kabels wellicht voor telefonie. Aan de buitenzijde staat een opvallend logo dat als "ACEC" geïdentificeerd werd, een Belgisch technologiebedrijf dat ook in de Tweede Wereldoorlog actief was.

Het bunkertje maakt deel uit van het Stützpunkt Blankenberghe-Ost, waarvan de meeste structuren na de oorlog vernield werden.

Auteurs: De Decker, Sam

Bunker