Algemeen
In 2023 voerde het Vlaams Erfgoed Centrum een archeologische begeleiding uit binnen het ‘Hof ter Bree- Eik’ in Lennik. De begeleiding werd uitgevoerd naar aanleiding van de uitbreiding van bestaande kelders en de aanleg van een nieuwe kelder binnen de historische gebouwen van de vierkantshoeve. Tijdens de begeleiding werden restanten van vroegere fasen binnen de bewoningsgeschiedenis van de hoeve aangesneden. Vondsten gerelateerd aan deze bewoning werden teruggevonden.
Late middeleeuwen - nieuwe tijd
Tijdens de opgraving werden er 27 sporen geregistreerd. Het merendeel van de sporen werd aangetroffen in werkput 3 en bestaan uit overblijfselen van poeren en ander metselwerk. Verder werden enkele recente verstoringen opgemerkt.
Het kennispotentieel van de aangetroffen sporen is eerder laag.
Een eerste werkput werd onderzocht binnen de muren van de Herenwoning (17de eeuw). In de aangetroffen ophogingslaag werden een mogelijke restant van een vloerniveau aangetroffen. Deze restant leert ons echter weinig, er kon namelijk niet achterhaald worden wat de omvang van deze vloer was en hoe ze was vervaardigd.
De tweede werkput bevond zich binnen de jagerswoning. De kleine werkput leverde twee sporen van muuruitbraken op die met elkaar in verband gebracht kunnen worden, ze sluiten namelijk op elkaar aan en liggen in een hoek van 90°. Vermoedelijk gaat het hier om een vroegere fase van de gebouwen waarvan de interne indeling afwijkend is van de huidige.
In werkput 3 werd het bulk van de archeologische sporen aangetroffen. Hier kan op basis van de aangetroffen poeren een interpretatie gemaakt worden hoe deze centrale stallen gebruikt werden en welke technieken men gebruikte. De rest van de sporen worden vermeld en beschreven, maar gezien de grootte van de onderzochte werkputten kunnen er weinig interpretaties aan gekoppeld worden. Er werd ook een drainagesysteem aangetroffen.