waarneming

Opgraving Westwege

archeologisch element
ID
991568
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/991568

Beschrijving

Algemeen

Uit de opgraving blijkt dat de site op te delen valt in drie fasen.

Nieuwste tijd

De oudste sporen betreffen twee 19de-20ste eeuwse perceelsgrachten, die op de historische kaarten en luchtfoto’s herkenbaar zijn. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd op de locatie van het projectgebied een bunker gebouwd door het Duitse leger. Deze bunker werd begin jaren 2000 echter afgebroken op vraag van de eigenaar van de grond. Langs de noordwestelijke grens van het projectgebied werd een diepe geul aangetroffen die gevuld was met grove kiezels. Deze geul is zeer waarschijnlijk te linken aan het smalspoor dat hier gelegen was en ter hoogte van de betonnen brugelementen de Ieperleed kruiste. Gezien de diepte van de greppel en de duidelijke opvulling gaat het vermoedelijk om een drainage.
In de Tweede Wereldoorlog werd de bunker hergebruikt. Rondom de bunker werd een loopgraaf aangelegd. Het is niet duidelijk hoe deze loopgraven juist werden aangelegd en hoe systematisch de bunker werd ingeschakeld in een defensief systeem. De loopgraaf zelf bevat gevechtsposities die in noordwestelijke richting georiënteerd lijken. De loopgraaf bleek daarnaast vrij ondiep te zijn en viel in meerdere segmenten uiteen.


Auteurs: Meylemans, Erwin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Perceelsgreppels

Datering: nieuwste tijd
Gebeurtenis:

Verdedigingselementen WOI & WOII

Datering: nieuwste tijd, WO I, WO II
Typologie: bunkers, loopgraven
Gebeurtenis:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgraving Westwege [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/991568 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.