Voor de heraanleg van de N8 werd een vlakdekkende opgraving ondernomen (totale onderzochte oppervlakte 7708 m2). Hierbij kwam een klein ensemble steentijd artefacten aan het licht, naast enkele sporenclusters uit de Late IJzertijd en sporen van Romeinse veenontginning. Daarnaast werd ook een reeks volmiddeleeuwse sporen aangesneden alsook restanten die verband houden met de Eerste Wereldoorlog.
In één van de als natuurlijke sporen geregistreerde sporen kwam een ensemble van afslagen in vuursteen aan het licht (9 fragmenten).
Op het nieuwe traject van de N8 werden in twee zones (advieszones 1 en 2) enkele greppels en paalkuilen aangesneden die op basis van het aanwezige schervenmateriaal vermoedelijk in de late ijzertijd kunnen gedateerd worden.
Ter hoogte van de Steengracht (zone 9), werden sporen aangetroffen van veenontginning van het aanwezige oppervlakteveen. Deze ontginning moet vermoedelijk gedateerd worden in de Romeinse periode, alhoewel een datering in de late ijzertijd niet uit te sluiten is.
Ter hoogte van de laatmiddeleeuwse Scheurvliethoeve kwamen enkele volmiddeleeuwse sporenclusters aan het licht binnen de contouren van de dubbele walgracht. De aangetroffen sporen wijzen op de aanwezigheid van een percelleringssystheem en een reeks paalkuilen houdt waarschijnlijk verband met houten gebouwen, zonder evenwel het type hiervan te kunnen achterhalen. In zone 6 werden de sporen van een 7-tal hooioppers vastgesteld.
In advieszones 4 werden sporen aangesneden die verband houden met de voormalige Scheurvliet-hoeve. Meer specifiek betreft het delen van het (wal)grachtensysteem en een reeks kuilen. Deze site met walgracht zou dateren uit de late middeleeuwen en wordt op de Popp-kaart duidelijk weergegeven als een site met een opper- en neerhof.
In zone 7 werden enkele ondiep bewaarde kuilen aangetroffen die met de Belgische en/of Franse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog in verband te brengen zijn. Daarnaast kwamen in zone 5 ook sporen aan het licht die wijzen op de aanwezigheid van een Brits veldhospitaal of verpleegpost uit de Eerste Wereldoorlog. Hierbij werden een reeks geclusterde afvalkuilen aangesneden waarin een grote hoeveelheid aan mobiele vondsten zoals glas, aardewerk en metalen fragmenten werden aangetroffen.
Auteurs: Moens, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
N8 Veurne-Alveringem
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Opgraving N8 [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/991794 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.