Koning Leopold III-laan 8

Algemeen

Uit de opgraving blijkt dat er een Duits oefenterrein aanwezig was. Verder werden buiten de verwachtingen nog 2 vermoedelijke Romeinse houtskoolmeilers aangetroffen.

Romeins

Verspreid over het noordelijk deel van het projectgebied kunnen 2 vermoedelijke Romeinse houtskoolmeilers worden onderscheiden, waarvan één mogelijke met bijkuil. De genomen stalen moeten nog worden onderworpen aan natuurwetenschappelijk (14C en anthracologisch) onderzoek.

Nieuwe Tijd

Op het terrein is een geïsoleerde kuil (S20) aangetroffen die kan gedateerd worden in de Nieuwe Tijd.

Nieuwste Tijd: WO I

Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt het terrein deel uit van een militair Duits oefenterrein. In een eerste fase zijn 8 schuttersputten aangelegd, NO-ZW of NW-ZO georiënteerd, waarvan de meeste geschikt waren in twee linies.

In een tweede fase werd overgegaan tot een uitgebreid loopgravenstelsel met schuilplaatsen. Het gaat om een organisch geheel van 2 parallel lopende gevechtsloopgraven met 7 (+ 2 vermoedelijke) schuilplaatsen, verbindingsloopgraven (3 zigzag en één golvend) en 2 uitwijkplaatsen.

Auteurs: Polfliet, Bruno; Demerre, Ine

Romeinse Houtskoolmeilers

Datering: late ijzertijd (westen), Romeinse tijd
Typologie: meilers, structuren voor houtskoolproductie
Materiaal: houtskool

Beschrijving:
- ovale kuil (doorsneden door een loopgraaf) bevat houtskoolrijke bodem met verbrande moederbodem
- afgerond rechthoekige kuil doorsneden door een andere kuil met gelijkaardige vulling (mogelijk een bijkuil)

Uit beide kuilen werden elk 2 stalen genomen voor anthracologisch en 14C onderzoek. Dit onderzoek werd nog niet uitgevoerd.

greppel

Datering: nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: greppels

Beschrijving:
- niet gedateerde greppel met komvormige bodem (zonder vondsten).

kuil nieuwe tijd

Datering: nieuwe tijd
Typologie: kuilen, paalkuilen
Materiaal: geglazuurd aardewerk, mortel

Beschrijving:
- ovale komvormige kuil (aanlegkuil en paalkuil, opgevuld na recuperatie van de paal
(vondst: brokjes kalkmortel, rode geglazuurde wandscherf)

kuilen WO I

Datering: WO I
Typologie: kuilen
Materiaal: ijzeroer

Beschrijving:
- ronde komvormige kuil met ijzerbrokken in grijsbruine vulling.
- rond tot ovale kuil met vlakke bodem (vermoedelijk uit de eerste fase, van de schuttersputten)

loopgravenstelsel WO I

Datering: nieuwste tijd, WO I
Typologie: kuilen, linies, loopgraven, paalkuilen, schuilplaatsen, wapens en munitie
Materiaal: metaal, porselein
Thema: Erfgoed Eerste Wereldoorlog

Beschrijving:
fase 1:
- 8 schuttersputten bestaande uit ovale tot afgerond rechthoekige kuilen met opgehoogde grond aan de zijde van de vijand.
Ze hebben 2 oriëntaties (NO-ZW en NW-ZO). Een deel van deze putten liggen in 2 linies, respectief NO-ZW en NW-ZO georiënteerd.

fase 2:
- 2 parallel lopende gevechtsloopgraven (een getrapte wand aan de westzijde, een schuine tot recht lopende wand aan de oostzijde)
vondsten: Duitse kogelhulsen (wellicht oefenmunitie), porseleinen trekogen van een Duitse steelgranaat en een frontpiket

- 7 aansluitende schuilplaatsen (rechthoekig met paalkuilen van stevige hoekpalen, paalkuilen van een verdwenen deuropening en wandversteviging en een pompput aan de ingang van één van de schuilplaatsen) en 2 vermoedelijke schuilplaatsen (vondst: Duitse steelgranaat model 1915/1916, wellicht een oefenhandgranaat)).

- 2 types verbindingsloopgraven: 3 zig-zag loopgraven richting het westen en een loopgraaf met golvend patroon (vondst: Duitse kogelhuls).
- 2 uitwijkplaatsen ter hoogte van de zigzag loopgraven.