waarneming

Zevenbronnen

archeologisch element
ID
992196
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/992196

Beschrijving

Er werden 13 proefputten en proefsleuven aangelegd.
In de dwarsschuur werden 2 proefputten aangelegd om de funderingen van de oostelijke gevel te controleren. In de eerste werd een gedeeltelijk bewaard vloerniveau aangetroffen , bestaande uit een 10 cm dik compact homogeen zandig niveau. Er zijn aanwijzingen dat de schuur periodiek nat was. De tweede put had een reeds verstoorde bodemopbouw.

In de L-vormige stalvleugel werden 6 sonderingsputten bekeken die gegraven werden om de stabiliteit van de gebouwen te controleren. In WP3 bevindt zich onder de betonvloer oudere stalvloeren. In WP4 werd een mogelijke fundering van de voorloper van de moderne trog gedetecteerd, opgebouwd in baksteen. In WP5 kan afgeleid worden dat de funderingsmuur van de westelijke stallen niet in verband is gemetst met de noordelijke. De noordelijke stallen zouden tot een oudere fase behoren. In WP6, 7 en 8 leverden geen specifieke archeologische info op.

In WP9 werden muren en uitbraaksporen aangetroffen van gebouwen die op oude kaarten van de abdij teruggevonden worden, onder ander van de vermoedelijke bakkerij en het woonhuis. Ze dateren vermoedelijk in de 16de en 17de eeuw (op basis van het baksteentype en de traditionele bak- en zandsteenarchitectuur) en werden mogelijk in de 2de helft van de 18de eeuw afgebroken. Er werd ook een ronde puinkuil in aangetroffen. De vijver werd ook gedetecteerd. Sleuf 1 detecteerde de westelijke afbakening van de vijver. In sleuf 12 werd de fundering van het langse stalgebouw gedetecteerd. WP 10 detecteerde de recent opgevulde mestvaalt op het binnenplein.

Er werden weinig losse aardewerkfragementen aangetroffen.


Auteurs: Patrouille, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Afgebroken gebouwen

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw
Typologie: bakkerijen, fundering, muurresten, woonhuizen
Materiaal: keramisch bouwmateriaal, zandsteen
Gebeurtenis:

Dwarsschuur

Typologie: vloeren
Materiaal: zand
Gebeurtenis:

Losse vondsten

Datering: 17de eeuw, 18de eeuw, 19de eeuw
Typologie: losse vondsten
Materiaal: geglazuurd aardewerk, majolica, rood aardewerk
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Er werd een fragment 17de-eeuwse majolica aangetroffen, een randfragment van een bord met gewolkte blauw-wit decor op tinglazuur. Wandfragmenten van een mogelijke kom in lokaal/regionaal roodgebakken aardewerk (vermoedelijk 18de-19de eeuw). Eén fragment bevat loodglazuur.

Stallingen

Typologie: fundering, vloeren
Materiaal: beton
Gebeurtenis:

Vijver

Typologie: vijvers
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Abdijhoeve Zevenbronnen

  • Is deel van
    Zevenborren

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel van Zevenbronnen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Zevenbronnen [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/992196 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.