waarneming

Kloosterstraat

archeologisch element
ID
992392
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/992392

Beschrijving

In totaal zijn er 21 sporen geregistreerd tijdens het onderzoek. De sporen omvatten zowel grondsporen als bebouwde restanten. De aangetroffen grondsporen zijn in te delen in twee categorieƫn. Een deel zijn insteek of aanlegkuilen voor de bouw van ondergrondse structuren. Een tweede categorie zijn grondsporen die mogelijk te linken zijn aan de uitbraak van structuren. De bebouwde restanten bestaan uit: een muurfragment uit twee verschillende dikte, een vloer in eenzelfde oranje bakstenen en een langer 3-steens dik muurfragment. Er werd ook intact gedeelte van een keldertrap met muren en bakstenen trap aangetroffen, alsook funderingsmuren en kelders.

Werkput 1 werd in drie vlakken aangelegd waarbij antropogene resten aangetroffen werden in vlak 2. De gebouwde structuren bestonden uit een muur en vloertje. De datering van de sporen varieert op basis van de constructiewijze, materiaalstudie en aangetroffen vondsten tussen de 16de en 19de eeuw. Het gaat mogelijk om een bestaande kelder die herbruikt werd als beerput in de 19de eeuw. Hiernaast werden er uitbraaksporen aangetroffen. De sporencluster in werkput 2 duidt op een gebouwde structuur uit de 16de of 17de eeuw. Hiernaast werd er een ontginningskuil aangetroffen. De sporencluster uit werkput 3 duidt op een gebouwde structuur die mogelijk aangepast werd in de 19de eeuw. Er werden 7 vondsten aangetroffen. Het aangetroffen aardewerk is te dateren als zijnde post-middeleeuws. 1 kookkan dateert dan weer uit de 14de-15de-eeuw. Daarnaast werden er dierlijke botresten, een polyester knoop en een metalen voorwerp aangetroffen.


Auteurs: Lommelen, Lies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

16de-17de-eeuws gebouwstructuur

Datering: 16de eeuw, 17de eeuw
Typologie: extractiekuilen, gebouwen en structuren, muurresten
Materiaal: houtskool, keramisch bouwmateriaal, mortel, natuursteen
Gebeurtenis:

Beerput 19de eeuw

Datering: 19de eeuw
Typologie: beerputten, kelders, muurresten, vloeren
Materiaal: houtskool, keramisch bouwmateriaal, mortel, natuursteen
Gebeurtenis:

Meerfasige gebouwstructuur

Datering: late middeleeuwen, nieuwe tijd, nieuwste tijd
Typologie: kelders, kuilen, muurresten, vloeren
Materiaal: aardewerk, bot (dierlijk), houtskool, keramisch bouwmateriaal, leisteen, metaal, mortel
Gebeurtenis:

Relaties

  • Is deel van
    Historische stadskern van Antwerpen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kloosterstraat [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/992392 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.