Om goed zicht te krijgen op het bunkertype en de bewaartoestand, werden de contouren van het bunkertje met de kraan vrijgelegd. Ter hoogte van de toegang werd wat dieper gegraven, om een grondige evaluatie mogelijk te maken.
Het bunkertje is een zogenaamde tobruk of ringstand van het type VF58c, wellicht gebouwd in de zomer of najaar van 1942, als onderdeel van het Duitse Steunpunt Zeebrugge-West. Het is een eenpersoonsbunkertje waarin een mitrailleur werd geplaatst, en die het steunpunt in de rug (landzijde) kon verdedigen. De basisvorm van de tobruk is volgens de boekjes en meet 2,1m op 4,1m.
De cirkelvormige opening heeft een diameter van 80cm, en heeft een 8-vorm met zijden van 90cm op de aansluiting met de bunker. Ter hoogte van de opening bedraagt de hoogte 1,6m (van de betonvloer tot de bovenzijde van de opening); de wand is voorzien van twee treden die in de muur zijn ingemetst en een snelle evacuatie mogelijk maakten.
De achterliggende ruimte is normaal gezien 1m9 hoog (standaardtype), maar door de aanwezigheid van puin (afkomstig van andere bunkers) kon dit niet gecheckt worden. Het plafond en de wanden bestaan uit 40cm gewapend beton. Aan de binnenzijde zijn groene camouflagekleuren aangebracht.
Opvallend en atypisch bij deze tobruk is dat aan de noordzijde een soort annex is gebouwd (linkerzijde). Aan de buitenzijde meet deze 2m15 op 90cm - basisvorm en annex zijn in één stuk gegoten. De muren zijn 40cm dik, maar het plafond slechts 30cm. Aan de buitenzijde wordt de overgang van de basisvorm naar de annex (die 20cm lager ligt) gevormd door een schuine betonhelling.
De tobruk is toegankelijk via de annex, waardoor de interne circulatie een zigzag-patroon heeft. De situering van de annex en toegang aan de linkerzijde maakt dat deze tobruk een spiegelbeeld is van het standaard-model, waarbij de ingang doorgaans aan de rechterzijde is voorzien. Dit is wellicht een lokale aanpassing, aangezien de strategische doorgang die moest bewaakt worden zich aan de rechterzijde bevond.
Na documentatie (opmeting, fotografie, 3D-modelling) werd het bunkertje terug afgedekt met duinzand. De structuur blijft bewaard in de bodem.
Auteurs: De Decker, Sam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)