Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Wereldoorlogerfgoed

Gedenkzuil 34th British Division (Langemark - WOI) (ID: 94679)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Details

Beschrijving

Beschrijving Locatie

Gelegen langs de Beekstraat, in de vallei van de Broenbeek, op ca. 1200m ten NW van de kerk van Langemark. Achter het perkje van het gedenkteken staat een Duitse bunker. Op ca. 300m ten W hiervan zijn betonrestanten, op ca. 400m een klein gedenkteken voor de '2e Chasseurs d'Afrique'. De omgeving is landelijk en licht heuvelachtig.

Beschrijving Relict

Rechthoekig grasperk afgezet met een haag. De toegang vooraan bestaat uit twee paaltjes uit witte natuursteen. Achteraan staat een bunker met ervoor een gedenkzuil. Deze staat op een breed platform uit witte natuursteen en een bovenaan geprofileerde sokkel. De zuil is vierkant, versmalt naar boven toe en heeft een piramidaal afgewerkte top. Vooraan op de zuil: kenteken van de 34th British division (dambordpatroon), 'To the glory of God and in memory of the officers, warrant and non commissioned officers and men of the artillery and engineers of the 34th British Division who fought near this spot October-November 1917', op de linkerkant het kenteken van de 'Royal Engineers' met 'Honi soit qui mal y pense'; op de rechterkant het kenteken van de 'Royal Artillery' met 'Ubique quo fas et gloria ducunt'. Op de sokkel: op de linkerkant 'Royal Engineers', 'Headquarters 34th Divisional Engineers', '207th, 208th and 209th Field Companies', 'Pioneers', '18th Northumberland Fusiliers'; op de rechterkant 'Royal Artillery', 'Headquarters 34th Divisional Artillery', '152nd and 160th Field Artillery Brigades', 'Divisional Ammunition Column', 'V/34 XY and Z/34 TM Batteries'. H. 437 cm x Br. 700 cm x D. 1900 cm (complex)

Historische Achtergrond

Monument ter herinnering aan de 34ste Britse divisie en de rol die ze hier speelde tijdens de gevechten van oktober-november 1917 (Derde Slag bij Ieper). De 'Guards Division' ondernam in augustus 1917 (tijdens de Derde Slag om Ieper) verschillende pogingen om de versterkte Broenbeek over te steken. Deze aanvallen strandden steeds door het mitrailleursvuur, afkomstig uit Duitse versterkingen. Ook een poging van de 29ste divisie (die de 'Guards division' afloste) om de beek over te steken, mislukte op 16 augustus. Ondertussen was de Broenbeek door aanhoudende regen en artilleriegeschut in een moeraslandschap geschapen. Een nieuwe poging van de 'Guards' op 27 augustus faalde opnieuw. Pas op 9 september konden ze de blubber en de vijand met hun 'pill boxes' overwinnen. Een verdere doorstoot was niet meer mogelijk. De versterkingen werden ingeschakeld als voorposten, die door de 'Irish Guards' werden bemand. Robert Lawrence, broer van 'Lawrence of Arabia' (T.E. Lawrence), zou deze Duitse bunker na haar verovering ingericht hebben als 'Advanced Dressing Station' (vooruitgeschoven hulppost). Een Duitse tegenaanval op 13 september door het 65ste Duitse Reserve-Infanterie-Regiment dwong de 'Guards' om zich opnieuw achter (ten Z van) de Broenbeek terug te trekken. De Broenbeek zou pas de volgende maand overgestoken kunnen worden. De artillerie- en genie-eenheden van de '34th British Division', voor wie het gedenkteken bij de bunker werd opgericht, hadden het bijzonder moeilijk om de brede stroom, die de Broenbeek geworden was, met artilleriestukken over te steken. De nabijgelegen bunker werd door de '34th Division Artillery', de '152nd Field Artillery Brigade ' en '160th Field Artillery Brigade ' en de 'Divisional Ammunition Column' gebruikt als hoofdkwartier. In september 1918 werd deze bunker ingericht als vooruitgeschoven medische post ('Advanced Dressing Station').

Bronnen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Bron: onbekend

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Gedenkzuil 34th British Division (Langemark - WOI). In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/94679 op .