Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Wereldoorlogerfgoed

Gedenkplaat Cie Sapeurs-Pontonniers: F. Schuilplaats sluiswachters (Nieuwpoort - WOI) (ID: 95151)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Details

Beschrijving

Beschrijving Locatie

De hardstenen gedenksteen met de bronzen gedenkplaat staat ten Z van het sluizencomplex, bij de brug nabij het Veurnesas. Vlakbij staan nog meerdere gedenktekens.

Beschrijving Relict

Rechthoekige bronzen plaat met rondgebogen bovenzijde en vlakke uiteinden, eenvoudige omlijsting. De plaat is bevestigd tegen een hardstenen plaat. In de rondboog een helm en een anker in vlakreliëf, '1914-1918', daaronder 'Cie des Sapeurs-Pontonniers', 'F Schuilplaats der Sluiswachters', 'Abri des éclusiers', op de boord: 'Voir mémorial de la tour Saint Laurent' 'Zie memoriaal Sint Laurenstoren'. Uitgevoerd in vlakreliëf. H. 142,5 cm x Br. 90 cm

Historische Achtergrond

Deze gedenkplaat herinnert aan de locatie van de schuilplaats van de sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers. Ze werd onthuld op 1 september 1957, net zoals de andere gelijkaardige gedenkplaten voor de 'Sapeurs-Pontonniers', die her en der in de stad Nieuwpoort werden opgehangen. De compagnie 'Sapeurs-Pontonniers' werd opgericht op 2 september 1915. Zij stond in voor het onderhoud van de sluizen en de hydraulische inrichtingen van het Belgische front. De afdeling 'Sapeurs-Pontonniers' stelde zijn rustkantonnement en zijn werkhuizen op te Veurne, op het kruispunt richting Bulskamp. 1 peloton werkte onafgebroken aan de sluizen te Nieuwpoort, 1 peloton voor het nachtwerk was te Wulpen gekantonneerd en 1 peloton op halve rust logeerde te Veurne. De compagnie beschikte over een peloton fietsers, over 3 secties duikers en over een technisch bureel. De Compagnie 'Sapeurs-Pontonniers' had gedurende de oorlog 27 doden te betreuren, naast 50 gewonden en 143 slachtoffers van gas. Net zoals de omliggende gedenktekens in de omgeving van de 'Ganzenpoot', werd ook dit gedenkteken in 1999 beschermd.

Bronnen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Bron: onbekend

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Gedenkplaat Cie Sapeurs-Pontonniers: F. Schuilplaats sluiswachters (Nieuwpoort - WOI). In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/95151 op .