is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Watermolen Slagmolen met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen Slagmolen
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Watermolen Slagmolen
Deze bescherming is geldig sinds
omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Graanwatermolen over de Bosbeek
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige graanwatermolen over de Bosbeek, daterend van 1859, thans als café ingericht.
Sterk verbouwd woonhuis en molenhuis onder zadeldak (pannen). Sluiswerk waarin beton, natuursteen, hout en ijzer verwerkt zitten, en dat - zowel als het rad - getuigt van recente externe restauratiepogingen. Metalen onderslagrad (klinknagels en schroefbouten) met ijzeren as, rustend op een ijzeren blok. Binnenwerk werd in het café "geïncorporeerd": via een gietijzeren overbrenging in houten kader, werd een maalstoel (vroeger waarschijnlijk twee) op de verdieping in beweging gebracht.
Gaaf bewaarde, gerestaureerde, dubbele dwarsschuur met stal ten noordwesten. Bakstenen gebouw van zes traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Baksteenfries onder de dakrand. Linker zijpuntgevel met vlechtingen en topstuk door middel van muurankers gedateerd 1814. Resten van een veldstenen plint. Twee korfboogpoorten en een stalpoort onder gebogen, houten latei.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Op de Kabinetskaart van de Ferraris ligt de watermolen in de vallei van de Bosbeek ten zuidoosten van Opglabbeek. De beekvallei was hoofdzakelijk ingericht met graslanden en houtkanten. Bij de molen zelf lag een boomgaard. De inrichting van de beekvallei blijft nagenoeg ongewijzigd tot in de 20ste eeuw. Vandaag is de beekvallei grotendeels verbost en ook de watermolen is omgeven door voornamelijk gemengd loofbos.