Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Keizersplein met deel aanpalende bebouwing

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
127792
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/127792

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 01-06-2023  ID: 15002

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het Keizersplein is een rechthoekig plein gelegen tussen de Korte Zoutstraat en de Nieuwstraat en wordt begrensd door een vlakke noordoostelijke gevelwand en een zuidwestelijke gevelwand met ten oosten en ten westen uitspringende panden.

Waarden

ruimtelijk-structurerende waarde

-

architecturale waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Keizersplein met deel aanpalende bebouwing

Arbeidstraat, Boterstraat, Keizersplein, Korte Nieuwstraat, Nieuwstraat (Aalst)
Het Keizersplein is een rechthoekig plein gelegen tussen de Korte Zoutstraat en de Nieuwstraat en wordt begrensd door een vlakke noordoostelijke gevelwand en een zuidwestelijke gevelwand met ten oosten en ten westen uitspringende panden.

Is de omvattende vaststelling van

Burgerhuis

Keizersplein 6 (Aalst)
Burgerhuis met drie bouwlagen van drie traveeën en gecementeerde, van schijnvoegen voorziene lijstgevel op arduinen plint.


Burgerhuis

Keizersplein 43 (Aalst)
19de-eeuws burgerhuis met een bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen. Beluikte vensters op de gelijkvloerse verdieping; inrijpoort gevat in een bepleisterde korfboog en een rechte omlijsting.


Burgerhuis

Keizersplein 45 (Aalst)
19de-eeuws burgerhuis met bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, gekenmerkt door een sobere ornamentiek van de venstersluitstenen en een iets rijkelijker uitgewerkte kroonlijst.


Classicistisch herenhuis

Keizersplein 33 (Aalst)
Laatclassicistische woning uit het tweede decennium van de 19de eeuw, die als blikvanger, namelijk als perspectiefsluiting in de as van de Boterstraat, het oorspronkelijk concept van het Keizersplein moest beheersen. Herenhuis met drie bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak, met links, afzonderlijk deurrisaliet van twee bouwlagen onder plat dak.


Classicistisch herenhuis

Keizersplein 49 (Aalst)
Het 19de-eeuwse, classicistische herenhuis heeft een bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De gelijkvloerse verdieping is uitgewerkt met imitatiebanden.


Eclectisch hoekhuis

Arbeidstraat 2 (Aalst)
Eclectisch hoekhuis, zogenaamde Paviljoen, huis in eclectische stijl, uit eind 19de - begin 20ste eeuw.


Eenheidsbebouwing van vier herenhuizen

Keizersplein 25-31 (Aalst)
Vier huizen, samen met nummer 33, vermoedelijk de enige uitgevoerde panden van een totaalontwerp voor het Keizerlijk Plein, daterende uit het laatste kwart van de 18de eeuw.


Herenhuis

Keizersplein 57 (Aalst)
19de-eeuws herenhuis voorzien van een bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën met erker en drie bouwlagen onder mansardedak met drie ronde dakvensters.


Herenhuis

Keizersplein 59-61 (Aalst)
Oorspronkelijk vormden beide 19de-eeuwse panden één herenhuis, met lijstgevel en mansardedak met drie houten rondbogige dakvensters boven de kroonlijst.


Herenhuis

Keizersplein 41 (Aalst)
19­de-eeuw­s herenhuis met be­pleis­terde lijst­gevel van zeven tra­veeën en drie bouw­lagen. Gevel gemarkeerd door imitatiebanden op de gelijkvloerse verdieping, een rechthoekige inrijpoort bij de linker tra­vee en centraal een breed gietijzeren balkon.


Herenhuis met lijstgevel

Keizersplein 14 (Aalst)
Dit enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak dateert uit het tweede decennium van de 19de eeuw. Het huidige, decoratieve uitzicht wordt bepaald door een herbestemming van het burgerhuis tot een bankkantoor volgens een bouwaanvraag van 1927.


Herenhuis met paardenstallen

Keizersplein 65 (Aalst)
Herenhuis met bepleisterde lijstgevel van zeven traveeën, waarvan twee om de hoek, en drie bouwlagen waarvan het gelijkvloers met rondboogpoort en -vensters met buitenluiken als sokkel dienst doet. Inrijpoort met oorspronkelijk een doorgang naar de paardenstallen en tuin.


Neoclassicistisch herenhuis

Keizersplein 35 (Aalst)
19de-eeuws herenhuis met bepleisterde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De voorgevel wordt geritmeerd door licht terugwijkende gevelvlakken en is voorzien van een geaccentueerde linker travee met inrijpoort in hardstenen korfboogomlijsting waarboven smeedijzeren borstwering.


Neoclassicistisch herenhuis

Keizersplein 37 (Aalst)
19de-eeuws, neoclassicistisch herenhuis met bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. De bovenverdiepingen worden geritmeerd door terugwijkende gevelvlakken. Poorttravee links met gietijzeren balkon boven de poort en een in een rondboognis gevat deurvenster.


Poort Hespenhandel

Keizersplein 16 (Aalst)
De 19de-eeuwse inrijpoort heeft een rondboogvorm en is uitgevoerd in geprofileerde hardsteen.


Reeks burgerhuizen

Keizersplein 3-17 (Aalst)
Rijhuizen met drie bouwlagen en drie tot zes traveeën, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Winkelhuis

Korte Zoutstraat 41 (Aalst)
Winkelhuis met houten winkelpui op geprofileerde sokkel van arduin, met provinciale art-nouveau-inslag, uit begin 20ste eeuw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Keizersplein met deel aanpalende bebouwing [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/127792 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.