Modelwijk Korte Rijakkerstraat

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De woningen aan de Korte Rijakkerstraat in de Gentse deelgemeente Mariakerke kwamen tot stand na een verkaveling omstreeks 1955-1960. Ze vormen een interessant, kenmerkend ensemble van vooruitstrevende, functionele naoorlogse woningen, ontworpen door de Genste architecten Olivier Nowé, René Heyvaert en Daniël Craet.

Edgard Blancquaertstraat 8-10, 16-18, Korte Rijakkerstraat 9-17, 18-23, 25, 28-36, Rijakker 11-15 (Gent)

Is de omvattende vaststelling van

Architectenwoning Olivier Nowé

Korte Rijakkerstraat 9 (Gent)
Architectenwoning van Olivier Nowé, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1958 voor de architect en zijn echtgenote Martine Varlez. Het ontwerp was in handen van de associatie van Nowé en René Heyvaert.

Woning Banckaert

Korte Rijakkerstraat 13 (Gent)
De bungalow vormt een ensemble met nummer 11 en werd volgens bouwaanvraag van juni 1960 opgetrokken naar ontwerp van Olivier Nowé van de architectenassociatie Nowé-Heyvaert voor de heer Banckaert. De woning maakt deel uit van een moderne modelverkaveling die vanaf 1955 tot stand kwam. De bungalows zijn representatieve voorbeelden van de eenvoudige, functionele en voor die tijd radicaal moderne woningen van Nowé en Heyvaert.

Woning Bogaert

Korte Rijakkerstraat 22 (Gent)
Vrijstaande woning in expostijl, naar ontwerp van architect Willy Friant uit december 1960, opgetrokken voor de heer Oscar Bogaert. Het pand op onregelmatig grondplan telt één tot twee bouwlagen met een parement in witgeschilderde baksteen, op een lage plint in breuksteen. Het is voorzien van een voor de expostijl typerend vlinderdak.

Woning Claeys-Verheughe

Edgard Blancquaertstraat 18 (Gent)
Woning zogenaamd Claeys-Verheughe, naar de opdrachtgevers die de woning volgens een bouwaanvraag van 1955 lieten ontwerpen door de Gentse architect Daniël Craet.

Woning De Klerck

Korte Rijakkerstraat 34 (Gent)
Modernistische woning, ontworpen in 1958 door architect Daniël Craet in opdracht van Jacques De Klerck. De woning is een halfopen bebouwing van twee bouwlagen, die opgesplitst zijn tot vier split levels. Het exterieur- en interieurontwerp is representatief voor Craets vroege oeuvre.

Woning Lanclus

Korte Rijakkerstraat 20 (Gent)
Woning gebouwd naar ontwerp van de Gentse architecten Olivier Nowé en Daniël Craet, volgens een bouwaanvraag van 1955 in opdracht van André Lanclus. De modernistische woning sluit vooral aan bij het oeuvre van architect Craet en vormt hierbinnen een representatief en vroeg voorbeeld.

Woning Maes

Edgard Blancquaertstraat 8 (Gent)
Woning gebouwd door de Gentse architect Marcel Dietens in opdracht van Leo Maes volgens bouwaanvragen van 1957 en 1958. Representatieve, modernistische bungalow van twee bouwlagen onder een plat dak, voorzien van een contrasterende afwerking van de onder- en bovenbouw.

Woning Marc Heyvaert

Korte Rijakkerstraat 21 (Gent)
Woning ontworpen door architect René Heyvaert in 1963, in opdracht van zijn broer Marc Heyvaert. De bungalow maakt deel uit van een modelverkaveling op familiegronden van Olivier Nowé - Heyvaerts associé - aan de Korte Rijakkerstraat in Mariakerke. Deze functionele bungalow is ontworpen vanuit het streven van architect Heyvaert naar een maximaal rendement op basis van een minimum aan middelen.

Woning Picard

Korte Rijakkerstraat 18 (Gent)
Woning van Hein Picard, ontworpen door architect Daniël Craet in 1955, en later uitgebreid aan de straatkant met een nieuw garagevolume. De woning vormt één van de vroegste realisaties van Daniël Craet en is gelegen in de moderne modelverkaveling, die in Mariakerke aan de Korte Rijakkerstraat tot stand kwam op familiegronden van architect Olivier Nowé.

Woning Van Hecke

Korte Rijakkerstraat 11 (Gent)
De bungalow vormt een ensemble met nummer 13 en is een ontwerp van het architectenbureau van Olivier Nowé en René Heyvaert uit 1959. De woning maakt deel uit van een moderne modelverkaveling die vanaf 1955 tot stand kwam. De bungalows zijn representatieve voorbeelden van de eenvoudige, functionele en voor die tijd radicaal moderne woningen van Nowé en Heyvaert.