beschermd cultuurhistorisch landschap

Domein Marnix en Dronkemansweg

beschermd cultuurhistorisch landschap van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
1390
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1390
200 m

Basis Lagen

Besluiten

Domein Marnix en Dronkemansweg
nietigverklaringen: 07-03-1985  ID: 11095

Domein Marnix en Dronkemansweg
definitieve beschermingsbesluiten: 12-12-1979  ID: 1335

Beschrijving

De bescherming als landschap betrof het domein van het in 1875 gebouw kasteel de Marnix met bijhorende bijgebouwen, een oude landelijke weg (Dronkemansweg) ten westen en het Marnixbos ten noorden ervan.
Deze bescherming werd vernietigd door een arrest van de Raad van State van 7 maart 1985.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de wetenschappelijke en esthetische waarden als volgt werden gemotiveerd:

  • wetenschappelijke waarde: "het domein Marnix maakt integrerend deel uit van het beschermde Zoniënwoud. Het noordelijk deel sluit fysisch aan bij het Zoniënwoud. Ten zuiden hiervan bevindt zich het kasteelpark. Het zuidelijk deel van het gebied vormt een geografisch en geomorfologisch belangrijk bronnengebied van de Nellebeek, een zijriviertje van de Yse. Sommige delen van het domein Marnix hebben een grote dendrologische waarde. De heidevegetaties hebben bovendien een belangrijke floristische waarde."
  • esthetische waarde: "het domein Marnix is een mooi voorbeeld van landschappelijke parkaanleg en heeft, dankzij het reliëf, een hoge belevingswaarde. De Dronkemansweg vertoont het typisch karakter van een oude landelijke weg."
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000552, Domein de Marnix en de Dronkemansweg, advies KCML (1978).


Waarden

Het domein Marnix en de Dronkemansweg waren beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde


Aanduiding van

Is de bescherming van

Kasteeldomein de Marnix

Gemslaan 75A-C, 77, Kasteel de Marnix 1-3, Ketelheide 113, 113A (Overijse)
Imposant eclectisch kasteel met overwegend gotische en renaissance reminiscenties, in 1875 gebouwd naar ontwerp van architect Henrik Jozef Beyaert, stoeterij, hoeve, conciërgewoning en moestuin met oranjerie eveneens gebouwd in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Zoniënwoud N.O., Kapucijnenbos, Bos van Marnix en Arboretum van Tervuren

Kraainem (Kraainem), Overijse (Overijse), Duisburg, Tervuren (Tervuren)
Het Zoniënwoud, met een oppervlakte van circa 4400 hectare, is het grootste en best bewaarde relict van het historische Kolenwoud, dat stelselmatig kleiner werd. Een uitgebreid drevenpatroon doorsnijdt het bos. Het Zoniënwoud bestaat uit twee deelgebieden: het zuidwestelijk deel van het Zoniënwoud tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode en het noordoostelijk deel in Tervuren en Kraainem, dat ook het Kapucijnenbos, het Bos van Marnix en het arboretum van Tervuren bevat.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Domein Marnix en Dronkemansweg [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1390 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.