Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Neoclassicistisch huizenblok met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen: gevels, bedaking en omgeving

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht omvat het neoclassicistisch huizenblok aan het Graaf Van Vlaanderenplein. De gevels op de grens van de afbakening (Sint-Annastraat 89-103) maken deel uit van de bescherming.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde als volgt werd gemotiveerd: “als midden 19de-eeuws complex opgevat in laatclassicistische stijl als 'prestige-architectuur' ten opzichte van het voormalige station, alsook omwille van het perspectief op de in het laatste kwart van de 19de eeuw gerealiseerde doorgang via de Tweebruggenstraat; met drielaagse woningen van het lijstgeveltype uit de 19de eeuw en de vroeg 20ste-eeuwse, door art nouveau beïnvloede woningen in de Sint-Annastraat.”

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, DO000801, Graaf Van Vlaanderenplein, advies KCML (1988).

Waarden

Het huizenblok met onmiddellijke omgeving is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Sint-Annastraat 89 (Gent)
Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, van circa 1900, met een bakstenen lijstgevel. Boogvelden van de eerste twee bouwlagen met sgraffito-bloemmotieven.

Burgerhuis ontworpen door Richard Goetgeluck

Sint-Annastraat 103 (Gent)
Art-nouveauhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, met mansardedak, volgens archiefstukken van 1908 naar ontwerp van architect R. Goetgeluck.

Herenhuis

Zuidstationstraat 29 (Gent)
Herenhuis met op de begane grond een rechthoekige poort met behouden houtwerk.

Neoclassicistisch huizenblok

Graaf van Vlaanderenplein 1-10, 13, 16-21, 23-26, 30-33, 35, Zuidstationstraat 37-41 (Gent)
Neoclassicistisch huizenblok, gelegen aan de oostzijde van het Graaf van Vlaanderenplein, eertijds prestige architectuur tegenover het Zuidstation. De bouw ervan werd begonnen in 1847 en voltooid in 1852 naar ontwerp van Ch. Leclerc-Restiaux. Bepleisterde en beschilderde gevelwand van drie en een halve bouwlaag. Symmetrische gevelordonnantie gemarkeerd door drie klassieke portieken met driehoekig fronton gedragen door zes Ionische zuilen en hoekrisalieten met bekronende attiek. Middenste portiek voorzien van rondboogarcade van drie traveeën met doorgang naar de Tweebruggenstraat, gedateerd 1884. Cinema Capitole met bioscoopinrichting naar ontwerp van G. Henderick van 1932.

Twee burgerhuizen ontworpen door Richard Goetgeluck

Sint-Annastraat 97-101, 101A-B (Gent)
Twee gelijkaardige, onderkelderde en art-nouveaugetinte rijhuizen van ieder twee traveeën en drie bouwlagen, van circa 1908 naar ontwerp van architect R. Goetgeluck.