Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

122 resultaten


ID: 148724 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Vechmaallaan (Heers)
Deze boomgaard, reeds zichtbaar op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) werd gebruikt voor eigen consumptie en verkoop op de lokale markt. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat op het deel van het perceel het dichtste tegen de weg op de historische kaarten een woning/hoeve is afgebeeld. Deze woning is verdwenen en dit deel van het perceel is nu nog weiland. Het achterste deel van het perceel bestaat uit de boomgaard. Aan de kant van de Vechmaallaan wordt de boomgaard afgesloten door een meidoornhaag. Meidoorn is een typische soort die in deze streek veel werd toegepast in afsluitingshagen.


ID: 174092 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Sint-Truiden (Sint-Truiden)
Oude boswal op de scheiding van het 17de-eeuwse abdijdomein van de Sint-Trudoabdij in Nieuwenhoven met het 'Mielenbroek' van de abdij van Nonnemielen. De boswal bestaat uit een aarden wal met laag geknotte haagbeuken naast een gracht.


ID: 174098 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Sint-Truiden (Sint-Truiden)
Heden liggen rond de voormalige abdijgebouwen van Nieuwenhoven enkele vijvers die het restant vormen van een heus vijvercomplex (11,7 ha), waarvan het bestaan zeker tot de 17de eeuw kan worden teruggevoerd, maar waarschijnlijk ook al vroeger bestond. De vijvers werden aangelegd in opdracht van de abdij van Sint-Trudo, die het abdijdomein in Nieuwenhoven bezat.


ID: 148732 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Basiliekstraat 21 (Sint-Truiden)
Herenboerenparkje met grasveld en bomengordel, uit de late 19de eeuw, bij oudere pachthoeve van de abdij van Herkenrode.


ID: 148728 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Diestersteenweg 125 (Sint-Truiden)
Restant van een herenboerenparkje uit het einde van de 19de eeuw, bij de voormalige pachthoeve ‘Scorbos’, afhankelijkheid van de abdij van Nonnemielen.


ID: 174095 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Engelbamp (Sint-Truiden)
Ten noorden van Sint-Truiden ligt in noord-zuidrichting een historische wegtracé dat op basis van historische kaarten zeker tot in de 17de eeuw kan worden teruggevoerd, maar vermoedelijk een vroegmiddeleeuwse oorsprong kent.


ID: 148729 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Engelbamp 25-31 (Sint-Truiden)
Dendrologisch waardevol park in landschappelijke stijl met riant karakter in een domein (ca 14 ha) uit de tweede helft van de 19de eeuw. Kasteel afgebroken in 1948 en toren van ouder kasteel als folly op het grasveld. Oude moestuinmuren.


ID: 148730 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Uitzonderlijke parkaanleg in landschappelijke stijl met riant karakter, nu moeilijk waarneembaar, als deel van zeer uitgestrekte kasteeldomein, teruggaand op het volgens het neerhof-opperhofschema gebouwde zomerverblijf van de abten van de Sint-Trudo-abdij.


ID: 148734 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Restant van een boompoortje dat toegang gaf tot een boomgaard op het voormalige abdijdomein Nieuwenhoven.


ID: 174093 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Engelbamp 57 (Sint-Truiden)
Tot eind 18de eeuw was het domein bij het buitenhof van de abdij van de Sint-Trudoabdij in Nieuwenhoven aan alle zijden fysiek door een dreef omgeven.