Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

122 resultaten


ID: 148720 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat 79 (Heers)
Deze twee haagbeuken staan bij de toegang van de hoeve Bellefroid. De bomen zijn geknot in functie van geriefhout en hebben een omtrek van 224 cm (zuidelijke boom) en 201 cm (noordelijke boom).


ID: 148715 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat 81 (Heers)
Omhaagd, landelijk gelegen kerkhof rond de dorpskerk met grafmonumenten van de plaatselijke notabelen.


ID: 148719 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat 81 (Heers)
Naast de toegang van de Sint-Pieterskapel en het omliggende kerkhof staat een relatief jonge lindeboom. Het gehucht Sint-Pieters-Heurne gaat zeker terug tot 1175. Het dorp had een schepenbank die in beroep ging bij het hof van Vliermaal, en die vergaderde onder de linde die voor de kapel stond. De huidige linde is zeker niet zo oud, maar is een opvolger van deze lindeboom.


ID: 148726 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat 81 (Heers)
Deze treures werd aangeplant bij een graf op de begraafplaats van Sint-Pieters Heurne. De begraafplaats is gelegen rond de Romaanse Sint-Pieterskapel.


ID: 148707 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat 85 (Heers)
Deze hoogstamboomgaard is gelegen in het centrum van Sint-Pieters-Heurne. De boomgaard bestaat uit diverse soorten, voornamelijk oude bomen en is vrij compleet (weinig uitval).


ID: 148718 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Heurnestraat 85 (Heers)
Afsluitingshaag van beuk gelegen bij een woning naast de Sint-Pieterskapel te Sint-Pieters-Heurne. Deze haag maakte deel uit van de erfafsluiting van een dorpswoning of kleine hoeve die op deze plaats stond, thans vervangen door een woning. Er staan enkele dikke stammen in deze haag wat een hoge ouderdom doet vermoeden.


ID: 148716 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Kleinveldjestraat (Heers)
In de Kleinveldjesstraat staan een tweetal beeldbepalende oude perenbomen. In deze straat zijn nog tal van relicten van de hoogstamfruitteelt bewaard.


ID: 148717 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Kleinveldjestraat (Heers)
Deze boomgaarden in het centrum van Vechmaal zijn restanten van een eerder uitgestrekter areaal hoogstamboomgaarden. De boomgaarden zijn veelal omgeven door een meidoornhaag en worden nog altijd begraast wat bijdraagt aan de historische en ensemblewaarde. De boomgaarden in het centrum van het dorp zijn klein van oppervlakte en gevarieerder in soorten.


ID: 148712 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Langstraat (Heers)
Kersenboomgaard gelegen in de hoek tussen de Langstraat en de Monikkenlaan. Deze boomgaard staat voor de eerste maal afgebeeld op de kaart van Vandermaelen (1854). Ook op de latere kaarten wordt deze boomgaard, met meidoornhaag afgebeeld.


ID: 148725 | Vastgesteld landschappelijk erfgoed

Sint-Martinusstraat (Heers)
Grensboom van zomerlinde, gelegen op de grens tussen Vechmaal en Oreye, alsook de grens tussen Vlaanderen en Walloniƫ. De grensboom is aangeplant op de westelijke berm van de weg, op de plek waar de gemeente- en gewestgrens naar het westen van de weg afbuigt.