Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

97381 resultaten


ID: 170335 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Munkelostraat 35 (Wingene)
De oudste vermelding van de site dateert van 1274, oorspronkelijk een landbouwontginning 'in de woestenij' toebehorende aan het klooster van Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen. Tijdens de godsdiensttroebelen in de tweede helft van de 16de eeuw werd het goed geplunderd en verlaten, later heropgericht. In 1796 werd het ganse domein door de Fransen aangeslagen. Volgens het kadaster organiseerde de toenmalige Brusselse eigenaar Constantinus Ophoven-Suys een grote verbouwingscampagne in 1852, toen werden de twee woonhuizen samengevoegd en verbouwd tot kasteel. Vrijstaand neogotisch kasteel ingeplant binnen een ruime parkaanleg met laat 19de-eeuwse landschappelijke kenmerken, vijver en parkboomgroepen met omliggende bossen. Aan de straat gelegen ommuurde moestuin en recentere boomgaard. Hoofdvolume van twee bouwlagen onder leien zadeldak met centrale toren met naaldspits.


ID: 170336 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Munkelostraat 37 (Wingene)
Hoeve, deel van het kasteeldomein Munkegoed, volgens het kadaster gebouwd in 1852. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels bekiezeld en deels gekasseid erf. Boerenwoning opgevat als een tweewoonst van telkens twee traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met stal en schuur.


ID: 170337 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Munkelostraat 39 (Wingene)
Achterin gelegen woning, toegankelijk via een onverharde dreef afgezoomd met eiken. Volgens kadaster gebouwd in 1931. Vrijstaande woning met elementen die verwijzen naar de cottagestijl zie pseudovakwerk in de geveltop en beluikte vensteropeningen.


ID: 170332 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Munkelostraat 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels bekiezeld erf. Op het primitief kadasterplan circa 1829 eerste aanduiding. Volgens het kadaster zijn de gebouwen fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is het linker gedeelte van de huidige woning weergegeven als een klein woonhuis in een boomgaard. In 1838 wordt het rechtervolume aangebouwd. Volgens het kadaster wordt de woning in 1842 opgesplitst tot een tweewoonst. In 1922 worden deze weer eengemaakt en wordt een achterliggend bakhuis gebouwd. Nu woning van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. De plint is voorzien van pseudobreuksteen.


ID: 170338 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Munkelostraat 41 (Wingene)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling met voortuin afgezoomd door meidoornhaag. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1912. Lage woning van vier traveeën en drie staltraveeën onder een doorlopend zadeldak met aan weerszijden een lage aanbouw onder lessenaarsdak.


ID: 170339 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Munkelostraat 47 (Wingene)
Vroeg 19de-eeuwse lage boerenarbeiderswoning nu in gebruik als berging. Notelaar rechts van de woning. Oorspronkelijke tweewoonst van zes traveeën onder een doorlopend zadeldak. Links recente aanbouw van drie traveeën onder plat dak. Een volume aangeduid op het primitief kadasterplan circa 1829. Achterliggend nutsgebouw.


ID: 170333 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Munkelostraat 6 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen met U-vormige opstelling. Deels bekiezeld en deels geasfalteerd erf. Toegankelijk via twee erfopritten aan de noord- en de zuidzijde. De site en gelijkaardig volume zijn weergegeven op de kaart van Ferraris 1770-1778. Boerenwoning in baksteen met behouden erfgevel, schuur 1884 en stal met 19de-eeuwse uitbreiding.


ID: 170334 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Munkelostraat 8 (Wingene)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een bekiezeld erf. De site is weergegeven op de kaart van Ferraris 1770-1778. Ingrijpende verbouwing iets vroeger dan 1865, boerenhuis uitgebreid. Vrijstaande boerenwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Links geïntegreerde poort.


ID: 170341 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nieuwstraat (Wingene)
Deels ommuurd perceel, met aan de straat een beeldnis met Mariabeeld waaronder een gevelsteen met opschrift. Beeldnis geflankeerd door lantaarntjes. Mariagrot met betonnen namaakrotsen overgroeid met klimop en ingewerkte offerbus.


ID: 170362 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Nieuwstraat 16, Pastoor Termotestraat 2, 2A, Zandbergstraat 15, 19 (Wingene)
Schoolcomplex gekend onder de naam Centrumschool Wingene. De oudste gebouwen dateren van 1895 toen een huishoudschool werd opgericht. Daarna kende de school verschillende uitbreidingen. Het oudste volume is een roodoranje baksteenbouw met een puntgevel. Centraal een puntgevel met een bepleisterde en wit geschilderde puilijst met opschrift "HUISHOUDSCHOOL".