Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

97380 resultaten


ID: 172111 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Ossebilkstraat 90 (Zedelgem)
Wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 172189 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Ieperweg (Zedelgem)
Pijlerkapel opgericht in 1983, beschaduwd door een linde. Witbeschilderde baksteen onder zadeldakje (Vlaamse pannen) boven een gepekte plint. Segmentboogvormige en beglaasde nis met beeld van Maria met Kind. Opschrift "DEN ROOZENTUIN / IEPER" verwijst naar een oud toponiem.


ID: 172190 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Ieperweg 30 (Zedelgem)
Gelegen aan een bocht van de Oude Ieperweg. Losse bestanddelen rond een bekiezeld erf met metalen toegangshekken. Ten oosten een restant van een oude boomgaard. Bebouwing op deze site staat afgebeeld op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571) gekopieerd door Pieter Claeissens (1601). De hoeve gaat in ieder geval terug tot de 17de eeuw. Woonhuis ten noorden van het erf in witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint onder vernieuwd zadeldak (Vlaamse pannen) en met rechts twee opkamertraveeƫn. Licht getoogde, beluikte vensters met grote roedeverdeling naar oud model. Deur en twee linkervensters aangepast. Monumentale beplankte dwarsschuur ten zuiden van het erf onder zadeldak (mechanische pannen), recente poorten en staldeuren


ID: 172191 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Oude Ieperweg 31 (Zedelgem)
Vandaag woning en kaarsengieterij. Achterin gelegen en toegankelijk via een rechte, aarden oprit. De hoeve klimt volgens de literatuur op tot het einde van de 16de eeuw. Bebouwing zoals afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845), met andere configuratie dan op de Ferrariskaart. Nu met een relatief klein woonhuis met een parallel geplaatst landgebouw en nog twee kleinere gebouwtjes. Het huidige uitzicht van de woning doet vermoeden dat het in de loop van de 19de eeuw verbouwd is als twee- of driewoonst. Een dwars landgebouw, vermoedelijk ook daterend uit de 19de eeuw, is recent geĆÆncorporeerd in het woonhuis.


ID: 172114 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

P. Mervilliestraat 8 (Zedelgem)
Kloostergebouw met aansluitende kapel en voortuintje met calvarie. De kloostergemeenschap van de zusters van de Heilige Familie eerst gevestigd in 1848, vanaf 1869 tevens vrije school. Talrijke verbouwingen in de loop 19de en vroeg-20e eeuw. Circa 1951 wordt het eerste schoolgebouw vervangen door een nieuw gebouw en circa 1977 aan school en klooster een nieuwe vleugel toegevoegd. De kapel is in ieder geval al voor 1986 vervangen door een lagere kapel. Het kloostergebouw wordt na 1986 verbouwd. Circa 1991 worden klooster en school gescheiden. Gebouwen uit de jaren 1990. Bewaart nog enkele resten van de oorspronkelijke bouwfase, onder meer de zuidelijke zijmuur van de kapel. De lage kapel onder schilddak (zwarte, mechanische pannen) wordt getypeerd door drie gevelhoge, gekoppelde spitsboogramen met brandglazen onder andere met afbeelding van de Heilige Familie, vermoedelijk herplaatst uit de oorspronkelijke kapel van 1884.


ID: 172009 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pastoor Staelensstraat 3 (Zedelgem)
Gebouwd in 1953. Sinds 1875 staan in het dorp van Zedelgem de zusters van liefde uit Heule in voor het onderwijs. In 1938 kaart pastoor Staelens de noodzaak aan van een volwaardige kleuter- en lagere school in de Sint-Elooisparochie. Door oorlogsomstandigheden loopt de bouw vertraging op, in 1943 kunnen de nieuwe klassen dan toch in gebruik worden genomen en een deel van het gebouw fungeert tijdelijk als klooster. Bouw van het klooster langs de Pastoor Staelensstraat in 1953. Vrijstaand volume van twee bouwlagen onder schilddak (zwarte, mechanische pannen). Sobere architectuur in rode baksteen boven een plint in blauwe hardsteen. Deur met neobarokke, geblokte omlijsting, geprofileerde kroonlijst en beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind, gebogen fronton en flankerende voluten. Aan de oostzijde aangebouwde kapel onder zadeldak en koor met vlakke afwerking onder half schilddak.


ID: 172010 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pastoor Staelensstraat 4 (Zedelgem)
Sinds 1875 staan in het dorp van Zedelgem de zusters van liefde uit Heule in voor het onderwijs. In 1938 kaart pastoor Staelens de noodzaak aan van een volwaardige kleuter- en lagere school in de Sint-Elooisparochie. In 1943 worden nieuwe klassen in gebruik worden genomen. In 1961 wordt met een beroepsschool gestart, een schoolgebouw, opgetrokken op kruisvormige plattegrond, wordt in 1965 ingewijd. In 1967 wordt de beroepsschool omgevormd tot een moderne humaniora met lagere cyclus. In 1976 wordt aan de noordzijde van de oude school een turnzaal toegevoegd. In 1986 wordt de nieuwe school uitgebreid aan de noordzijde met een lage vleugel, waarin een keuken en werkplaats. Basisschool met vleugel van 1932-1942 (met klassen) in oranje baksteen onder schilddak (mechanische pannen). Middenschool met gebouw van circa 1964 op kruisvormige plattegrond.


ID: 172011 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pater A. Vynckeplein (Zedelgem)
Sculptuur in inox, gerealiseerd door kunstenaar "ROGER BONDUEL". Het beeld is ingehuldigd in november 1993. Hoge, slanke constructie op ronde sokkel en opgebouwd uit smalle staafjes.


ID: 172192 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pierlapont 109-111 (Zedelgem)
Lage gekoppelde woningen, wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Segmentboogvormige muuropeningen, beluikte vensters en nieuw schrijnwerk.


ID: 172012 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Pilsestraat 32 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning met aangebouwde schuur, volgens kadastergegevens daterend van circa 1872. Opgetrokken in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak met witbeschilderde voorgevel boven een gepekte plint.