Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

97380 resultaten


ID: 172115 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poorterijstraat (Zedelgem)
Kapel opgericht in het Mariajaar 1954. Gele baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen), bekronend kruis en schouderstukken met bol in blauwe hardsteen. Deur en venstertjes (glas in lood) in de zijgevels onder mijterboog. Boven de deur een kruisvormig gevelsteentje met opschrift "AVE / MARIA / 1954".


ID: 172116 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poorterijstraat (Zedelgem)
Onze-Lieve-Vrouwekapel in 1995 uit devotie opgericht. Pijlerkapel in geelbeschilderde baksteen op zandstenen plint en onder hoog zadeldak (leien). Betraliede spitsboognis, achtergevel opengewerkt met driepas.


ID: 172117 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poorterijstraat (Zedelgem)
Opgericht circa 1935 na een genezing. Rode baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen), bekronend kruis in blauwe hardsteen. Gecombineerd met gele baksteen voor de strekken, vlechtingen, oculus en flankerende pijlertjes, aflijnende, geelbeschilderde plint. Deur en venstertjes in de zijgevel onder spitsbogen. In de oculus opschrift "MOEDER VAN GOEDEN RAAD BID VOOR ONS".


ID: 172118 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Poorterijstraat 97 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve op de grens met Torhout. Losse bestanddelen rond een geasfalteerd erf en toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De hoeve staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) en kan hoogstens opklimmen tot de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis ten noorden van het erf met opkamertravee aan de achterzijde. Verankerde, bruine baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Ten zuiden van het erf een schuurstalvolume, gebouwd tijdens het interbellum.


ID: 172013 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Populierendreef 1 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve in de "Baillus Hoek" op de wijk Clabouterie. De hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf is toegankelijk via een deels onverharde, deels gekasseide oprit, aan de straat gemarkeerd door twee linden. De hoeve staat op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid met vier gebouwen in een omhaagd perceel met boomgaard. Op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode afgebeeld met de gebouwen in dezelfde constellatie. Boerenhuis ten westen van het erf met 18de-eeuwse kern. Verankerde, baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand steunend op houten klossen. Witbeschilderde voorgevel boven een rozebepleisterde plint. Wagenhuis in verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) met aan erfzijde drie korfboogpoorten. Stallingen ten noorden van het erf in verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), deels aangepaste muurdelen en muuropeningen.


ID: 172119 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Processiestraat (Zedelgem)
Hoeve met dwars op de straat georiënteerd woonhuis met geïncorporeerde stalling. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Gelegen op de Ichteghem hoek. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) bestaande uit vier eenheden. Vóór 1887 worden de gebouwen samengevoegd tot één woning en is er sprake van een vergroting. Een tweede uitbreiding vindt plaats vóór 1932. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak met aandak (zwarte, mechanische pannen) en hoge opkamer in de eerste travee.


ID: 172126 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Prof. Nelisstraat 10 (Zedelgem)
Voormalige woning, met regionalistische inslag, van professor-geneesheer Karel Nelis (1875-1935) en Augusta Maertens. Ontworpen door architect Joseph Viérin (Brugge) en gebouwd in 1912. Oorspronkelijk een rijker uitzicht met pseudovakwerk, open portiek tegen de voorgevel en oplopende erker tegen de rechterzijgevel (zie oude foto). Door het verdwijnen of verbouwen van die elementen heeft het huis de cottage-allure grotendeels verloren. Baksteenbouw bestaande uit meerdere vleugels onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen).


ID: 172120 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Prof. Nelisstraat 6 (Zedelgem)
Gebouwd in 1873 en uitgebreid in 1912. Opgericht als buitenverblijf voor de Brugse familie Maertens. In 1873 een woning met achthoekige toren gebouwd door de architect is J. Van Hecke. In 1912 woning uitgebreid met een hoger gedeelte met trapgevel door de architect Joseph Viérin (Brugge). Oorspronkelijk bestaande uit lager, gedeeltelijk witbeschilderd volume op L-vormige plattegrond met traptoren (1873) in de oksel en aanbouw in regionalistische stijl van 1912. Eindgevels afgewerkt met trapgevels Bruine baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gelegen in een ruime tuin. De vleugel van 1912 ontworpen door architect Joseph Viérin is geïnspireerd op de Brugse architectuur getypeerd door verankerde trapgevels gecombineerd met eigentijdse vensteropeningen onder segmentbogen.


ID: 173678 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Prof. Nelisstraat 6 (Zedelgem)
Duitse militaire post uit de Eerste Wereldoorlog in de tuin bij Villa Krekaertvijver. Betonnen militaire post met rechthoekig grondplan en bijkomend toegangsas aan zuidoostelijke zijde. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan westelijke zijde zitten gleufjes. Het plafond binnenin zou naar verluidt vlak zijn.


ID: 172193 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Reigerslaan 17 (Zedelgem)
Boerenwoning en bakhuis van hoeve Reigershof, wellicht opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Boerenwoning met rechthoekige muuropeningen, vensters met grote roedeverdeling en lagere deur. Bakhuisje ten westen van het woonhuis.