Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

97379 resultaten


ID: 156712 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 2 (Zuienkerke)
Volgens (mogelijk legendarische) overlevering hoeve al in de middeleeuwen in het bezit Orde van de Tempeliers. De archiefgegevens bewijzen wel dat de hoeve in de middeleeuwen eigendom was van de Rijke Klaren. De hoeve is op de kaart van Pourbus 1571 aangeduid, bestaande uit vier volumes. De boerenwoning, afgaande op de typologie met minimaal 17de-eeuwse kern. Langgeveltype met geïncorporeerde stallen, witgekalkt volume met gepekte plint onder pannen zadeldak en achtergevel met steunberen gestut. Monumentale dwarsschuur aangeduid op alle 18de-eeuwse kaarten, met bewaarde houten structuur met dubbele schoring.


ID: 156716 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 20 (Zuienkerke)
Hoeve gebouwd eind 19de of begin 20ste eeuw in baksteen onder pannen zadeldak en in slechte toestand.


ID: 156632 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 27 (Zuienkerke)
Monumentale omwalde historische hoeve, wellicht uit de 12de of 13de eeuw en eigendom van de Sint-Andriesabdij in Brugge maar pas vermeld vanaf 1551. Aangeduid met naam op kaart van 1714 als hoeve met vier losstaande bestanddelen rond groot erf en klein gebouwtje centraal op erf; zelfde configuratie op kaart van 1767. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een volledig omwalde hoeve met vijf losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rond erf met moestuin aan de noordzijde. De huidige losstaande gebouwen worden aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Herstelling vermeld in een opschrift op gevelsteen in 1937. Hoeve met grote losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, grotendeels U-vormige opstelling omheen erf met centraal aangelegde omhaagde tuin en restanten van omwalling. Boerenwoning oudste volume, vermoedelijk opklimmend tot 17de-18de eeuw met geïncorporeerde stal, voormalig tweeledig wagenhuis, grote stalvleugel en 19de-eeuwse dwarsschuur.


ID: 156633 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 30 (Zuienkerke)
Hoeve gebouwd op de plaats van de oude vliegtuighal en hangars van het Duits vliegveld Flügplatz Neumünster, Eerste Wereldoorlog. Hoeve volgens kadaster van 1939 op L-vormige plattegrond. Huidig woonhuis van 1949 uitgebreid in jaren 1960-1970. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen met lange stalvleugel onder zadeldak, moestuin en weiland.


ID: 156634 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 31-33 (Zuienkerke)
Hoeve getypeerd door groot herenhuis in eclectische stijl met torentje, daterend uit het interbellum met oudere kern. Op deze plaats was al in de 16de eeuw een hoeve met losse bestanddelen gesitueerd, zie kaart van P. Pourbus 1561-1571. Nu woning nummer 31 en hoeve nummer 33, eigendommen afgebakend door bakstenen tuinmuur. In 1931 wordt een bestaand volume, wellicht de boerenwoning met 18de- of 19de-eeuwse kern, verbouwd tot groot herenhuis: tevens optrekken van nieuwe bijgebouwen. Oorspronkelijk groot herenhuis van twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), nu  opgesplitst. Baksteenbouw met gecementeerde en beschilderde lijstgevels onder houten gootlijst op klossen. Neoclassicistische gevelornamentiek onder meer cartouches, doorlopende vlakke cordons en vensteromlijstingen (sluitsteen, rozetten). Vijfzijdige erkers aan noordzijde (nummer 31) waarvan één torenvormig uitgewerkt onder leien achtzijdige torenspits met metalen spitsbekroning.


ID: 156635 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 34 (Zuienkerke)
In 2002 in renovatie met gedeeltelijke afbraak van de boerenwoning. Historische hoeve met losse bestanddelen al aangeduid op kaart van P. Pourbus 1561-1571. Huidige hoevegebouwen zijn 19de-eeuws met nieuwe ingang met hek tussen bakstenen pijlers. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken in U-vorm opgesteld rond onverhard erf.


ID: 156636 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 39 (Zuienkerke)
Klein witgeschilderd wegkapelletje in beton op hoge sokkel aan erfoprit van hoeve De Blauwe Poort met Mariabeeldje achter tralies.


ID: 156637 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 41 (Zuienkerke)
Op de kaart van P. Pourbus 1561-1571 staat op deze plaats een hoeve met losse bestanddelen aangeduid. Een kaart van 1714 toont voor de eerste maal een herberg. Nu draagt de huidige hoeve met voormalige herberg deze naam. In de tweede helft van de 20ste eeuw kent de hoeve nog enkele ingrijpende verbouwings- en uitbreidingswerken. Hoeve met 19de-eeuwse gebouwen in L-vorm, stalvleugel vermoedelijk met oudere kern, boerenwoning en stalgebouwen. Kleine boerenwoning tussen stal en voormalige herberg, wellicht daterend uit midden 20ste eeuw.


ID: 173762 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Brugse Steenweg 41 (Zuienkerke)
Duitse militaire post, opgetrokken uit kleine betonblokken uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen op het erf van de hoeve en herberg Strooienhaan, ten westen van de Brugse Steenweg, net ten zuiden van de Noordede, net ten noorden van de kruising met de Oostendse Steenweg. De constructie heeft een rechthoekig grondplan. Op het dak, dat lichtjes afhelt naar westelijke zijde, staat nog een kleinere rechthoekige constructie, waaruit een ijzeren buis steekt. Binnenin is de constructie onderverdeeld in drie ruimtes.


ID: 156723 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Consciencestraat 2 (Zuienkerke)
Historische boerderij in de dorpskern, aangeduid op kaart van Pourbus 1571 met omgrachting en op de kaart van Ferraris 1770-1778 zonder omgrachting. De Glavie wordt voor het eerst vermeld in 1713. Onverhard erf, met witgekalkte boerenwoning van het langgeveltype, met geïncorporeerde stallen, schuur, stallen en hoeksteunberen.