Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

153735 resultaten


ID: 77779 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Twee Molensstraat 23-25 (Zwevegem)
Houten staakmolen met teerlingkot (gesloten voet) vermoedelijk opgetrokken op het einde van de 18de eeuw. De molen wordt voor het eerst afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Moulin Stamkot".


ID: 163122 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Twee Molensstraat 23-25 (Zwevegem)
De Houten Molen of Mortiersmolen is een staakmolen uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw. De driezoldermolen met gesloten molenvoet is ingeplant op een molenberg. De verdekkerde wieken wijzen op de poging in het interbellum om windmolens efficiënter te maken. De naam Mortiersmolen verwijst naar de familie Dumortier die van 1888 tot 1958 de molen bemaalde. De Houten Molen vormt samen met de Stenen Molen nog de enige getuige van het tiental molens dat Zwevegem ooit telde. Het gietijzeren hek tussen dito hekpijlers, waarlangs het oorspronkelijke molenerf kon betreden worden, is bewaard.


ID: 13100 | Beschermd monument

Twee Molensstraat 25 (Zwevegem)
De houten standaardmolen Mortiersmolen te Zwevegem, is Beschermd als monument.


ID: 79514 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vande Vennestraat 43 (Zwevegem)
Vandevennestraat nr. 43. Gaaf bewaarde arbeiderswoning van ca. 1900. Dubbelhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak doorbroken door twee later aangebrachte dakkapellen. Eenvoudige, verankerde bakstenen lijstgevel met aflijnend friesje; benadrukt voegwerk. Getoogde muuropeningen onder strek en rollaag. Bewaard schrijnwerk cf. houten kozijnen met roedeverdeling en luike


ID: 163123 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Vande Vennestraat 43 (Zwevegem)
Arbeiderswoning van circa 1900. Dubbelhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak doorbroken door twee later aangebrachte dakkapellen. Eenvoudige, verankerde bakstenen lijstgevel met houten schrijnwerk en luiken.


ID: 22545 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Veldstraat (Zwevegem)
Veldstraat bij nr. 2. H. Hartkapel van "1884" cf. weergave datum op sluitsteen. Bedehuisje op rechthoekige plattegrond, puntgevel van witbeschilderde baksteen. Zijgevels verfraaid door aflijnende fries. Rondbogige muuropening geflankeerd door lisenen. Bewaard ijzeren hekwerk met bovenlicht.Interieur met spitsboognisjes, bewaard vloertje van zwarte en witte cementtegels. Beelden van het H.


ID: 163277 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Veldstraat (Zwevegem)
Heilig Hartkapel uit 1884, van witgeschilderde baksteen met bewaard ijzeren hekwerk met bovenlicht. Interieur met spitsboognisjes, bewaard vloertje van zwarte en witte cementtegels. Beelden van het Heilig Hart, de Heilige Anna en de Onze-Lieve-Vrouw met kind.


ID: 30528 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Veldstraat 3 (Zwevegem)
Veldstraat nr. 3. Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve, bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken. Vierkante opstelling rond bekiezeld erf.Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) zijn het woonhuis en de schuur herkenbaar, tevens aanduiding van een thans verdwenen volume, aan de straat gelegen.Westelijke erfoprit met nieuw ijzeren hek, ten noorden het woonhuis, t


ID: 163278 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Veldstraat 3 (Zwevegem)
19de-eeuwse Hoeve bestaande uit bestanddelen van rode baksteen onder pannen zadeldaken. Vierkante opstelling rond bekiezeld erf en al opgetekend op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Boerenwoning met sierankers en groengeglazuurde baksteen, dak doorbroken door klokkentorentje en stalvleugels.


ID: 34644 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Veldstraat 4 (Zwevegem)
Veldstraat nr. 4. Aan de straat gelegen, kleine hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) staan op de plaats van de hoeve reeds verschillende volumes aangeduid; de stalvleugel is herkenbaar.Losstaande, al dan niet gecementeerde, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rond een gebetonneerd erf. Ten noorden, twee achter elkaar gelegen woonhuizen. Straa