153735 resultaten
ID: 163279 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Veldstraat 4 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht al opgetekend op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Losstaande, al dan niet gecementeerde, bakstenen bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rond een gebetonneerd erf. Twee achter elkaar gelegen woonhuizen. Straatgevel van rode baksteen met bewaard houtwerk en gecementeerde erfgevel met bewaarde rolluikkasten, schuurtje en stalvleugel.
ID: 69883 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Verzetslaan 35 (Zwevegem)
Verzetslaan nr. 35. Historisch belangrijke hoeve, voorheen deel uitmakend van de Heerlijkheid van Bavegem. Naar verluidt zou de geschiedenis van de site opklimmen tot ca. 1200, de eerste vermelding in pachtcontracten dateert van 1429. De site staat reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) staat slechts één volume weergegeven.Thans hoeve met 19
ID: 163249 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Verzetslaan 35 (Zwevegem)
Hoeve, voorheen deel uitmakend van de Heerlijkheid van Bavegem. Naar verluidt zou de geschiedenis van de site opklimmen tot circa 1200, site staat al aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en in de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Nu hoeve met 19de-eeuws uitzicht met bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Erftoegang, woonhuis, aangrenzende stalvleugel, schuur met zware steunberen, voorheen open wagenhuis en tweede stal.
ID: 48458 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vichtestraat 2 (Zwevegem)
Vichtestraat nr. 2. Hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Aan de straat gelegen woonhuis van roodbruine baksteen verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen en met aflijnende fries waaronder drie blinde casementen. Licht getoogde muuropeningen met decoratieve borstwering, vernieuwd schrijnwerk. Achtergelegen nutsgebouwen.
ID: 163280 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vichtestraat 2 (Zwevegem)
Hoeve met vroeg 20ste-eeuws uitzicht. Woonhuis van roodbruine baksteen met gele sierbaksteen en met aflijnende fries waaronder drie blinde casementen en achtergelegen nutsgebouwen.
ID: 24885 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vierabelen 13 (Zwevegem)
Vierabelen nr. 13. Historische hoeve z.g. "Goed te Callifix", heden IJshoeve, gelegen in het zuidoosten van de gemeente op de grens met Helkijn (Spiere-Helkijn). De hoeve was tot aan de Franse Revolutie eigendom van het O.-L.-Vrouwehospitaal van Doornik. De hoeve wordt afgebeeld op een kaart in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen (1769) als "t' goet te Callefix
ID: 45592 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vierkeerstraat 105 (Zwevegem)
Vierkeerstraat nr. 105. Dieper in gelegen burgerwoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Dubbelhuis van rode baksteen verfraaid door aflijnende fries. Licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk met gekleurd glas in de bovenlichten.
ID: 163185 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vierkeerstraat 105 (Zwevegem)
Burgerhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Dubbelhuis van rode baksteen verfraaid door aflijnende fries en licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk met gekleurd glas in de bovenlichten.
ID: 61132 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vierkeerstraat 128 (Zwevegem)
Vierkeerstraat nr. 128. Aan de straat gelegen hoeve. Vernieuwd geheel, enkel het boerenhuis bleef behouden. Woonhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Deur in omlijsting van zwarte baksteen.
ID: 163186 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed
Vierkeerstraat 128 (Zwevegem)
Hoeve, vernieuwd geheel, enkel het boerenhuis bleef behouden. Woonhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje.