Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

6663 resultaten


ID: 8596 | Beschermd monument

Sint-Amandstraat (Aalst)
De bescherming omvat de - al in de 14de eeuw vermelde - bron bij de kapel, Sint-Amandusputteken genaamd.


ID: 128099 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Terhagenstraat 13 (Aalst)
Hoeve, gedateerd 1873 in de zandstenen sleutel van de inrijpoort der langsschuur. Ernaast: eenvoudig Onze-Lieve-Vrouwewegkapelletje.


ID: 128155 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Barelstraat 12 (Aalter)
Mooi gelegen omhaagde hoeve in glooiend landschap, in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Aan de straat, bij het begin van de oprit naar de hoeve, bakstenen wegkapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes van 1875. Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw.


ID: 128167 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bellemdorpweg (Aalter)
Over de bouwgeschiedenis is weinig bekend. In de tweede helft van de 17de eeuw, na de vernieling tijdens de godsdiensttroebelen, heropgebouwd. Bij de restauratiewerken in 1879 kreeg de kerk een neogotisch uitzicht. Volledig uitgebrand in 1944. Gevolgd door wederopbouw in 1950, grotendeels naar het vroegere model, onder leiding van architect A. Bressers. Omringd door een ommuurd kerkhof afgesloten door fraai ijzeren hek. Rondom de kerk staan vijftien geschilderde bakstenen ommegangkapelletjes met de statiën van de Heilige Rozenkrans op doek, ingewijd in 1891, vernieuwd in 1955. Op het kerkhof staan graftekens van midden 19de eeuw tot het einde van de 20ste eeuw.


ID: 128157 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bellemdorpweg 9-11 (Aalter)
Gerestaureerde alleenstaande woning uit het vierde kwart van de 18de eeuw met kleine voortuin. Eertijds bewoond door brouwersfamilie Meiresonne met aanpalende brouwerij, gesloopt na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 128234 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Grote Lijkstraat (Aalter)
Op de splitsing met de Lomolenstraat staat een bakstenen wegkapel, volgens een houten bordje binnenin ter ere van Onze-Lieve-Vrouw an Gedurigen Bijstand en gebouwd in 1887. Schip van één travee, uitspringend transept en driezijdige koorsluiting, afgedekt door zadeldaken.


ID: 9238 | Beschermd monument

Grote-Kapellestraat (Aalter)
De kapel Onze-Lieve-Vrouw Voorspraak is beschermd als monument.


ID: 128235 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Grote-Kapellestraat 36 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen op omhaagd en met gras begroeid erf en boomgaard met gerenoveerde boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, opklimmend tot begin 18de eeuw en grote bakstenen schuur onder zadeldak van 1890.


ID: 128238 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heirstraat 13 (Aalter)
Volgens oude prentbriefkaart, oorspronkelijk slechts één bakstenen vleugel, vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw uitgebreid met een tweede vleugel links. Twee gekoppelde parallelle vleugels met puntgevels. Erachter vierkante schouw. Geveltoppen verfraaid met getrapt baksteenfries, rondboogvensters en houten windveren. In bredere rechter geveltop nis met Heilige Antoniusbeeld.


ID: 128246 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Heirstraat 97 (Aalter)
Hoevetje gelegen op hoek met de omlopende zijstraat. Ten noorden, boerenwoning vermoedelijk uit de 18de eeuw en vernieuwde aanhorigheden. Op hoek van erf, houten kapelletje.