Resultaten aanduidingsobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten aanduidingsobjecten

581 resultaten


ID: 128855 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Waterhoek (Berlare)
Appels veer behoort tot de oudste Scheldeveren in de regio van de Bovenschelde. Het veer werd al vermeld in 1253. Sinds 1880 worden ze verpacht. De straat leidt naar een veerstoep met de oude aanlegsteiger in een kleine inham van de Scheldeoever. Een afhellend vlak met trappen leidt tot het veerhoofd met oud natuurstenen metselwerk aan de oeverkant. Samen met de houten veerbrug op staketten en met houten leuning afhellend langsheen de oever vormt deze infrastructuur de oude aanlegsteiger voor de veerboot.


ID: 18568 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteelstraat 6, 10, 6A, Reekstraat (Bilzen)
De ontwikkeling van de Duitse Orde eind 12de eeuw - begin 13de eeuw leidt tot een territoriale uitbreiding, die zich over het hele Duitse Rijk uitstrekt.


ID: 18412 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Waterkasteelstraat 1 (Bilzen)
De oudste gedeelten van het kasteel worden door een gevelsteen op de kroonlijst van de oostelijke gevel van de oostelijke vleugel gedateerd 1628. De kern is vrijwel zeker ouder.


ID: 21135 | Beschermd monument

Brugse Steenweg (Blankenberge)
Deze bescherming betreft de Duitse bunker bij het voormalig vliegveld van Uitkerke (enkel de constructie op zich).


ID: 21136 | Beschermd monument

Gustaaf D'Hondtweg (Blankenberge)
Deze bescherming betreft de Duitse bunker (enkel de constructie op zich) bij een voormalig Duits vliegveld.


ID: 153407 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kerkstraat 420 (Blankenberge)
Het huidige kasteel van Uitkerke gaat terug tot 1763 naar een ontwerp in rococostijl van architect Berger en is gelegen op een nog deels omwalde terp. In 1880 verbouwd, waarbij enkel het voorste gedeelte van het volume werd behouden. Aan de noordzijde is de terp afgegraven, vanaf de achterbouw van het huis komt men via een trap in een diepere fruit- en moestuin. Rond de terp is een tuin aangelegd met fruitbomen en struiken.


ID: 105727 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Bloemenhof 17-18, 19 (Boechout)
Hoeve en nieuw landhuis ingeplant binnen een met gras begroeid domein binnen brede omwatering waarlangs knotwilgen.


ID: 105868 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Hollakenbaan 7-13 (Bonheiden)
Het neoclassicistisch kasteel Hollaken is gelegen tussen de Dijle en de Hollakenbeek en dateert van circa 1832. Het omgracht kasteel is omgeven door een park.


ID: 105908 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Zellaerdreef 1 (Bonheiden)
Omgracht middeleeuws geïnspireerd kasteel van 1885 met omringend park toegankelijk via een ijzeren hek aan de Oude Baan.


ID: 119363 | Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Boortmeerbeek, Hever (Boortmeerbeek), Tildonk, Wespelaar (Haacht), Herent (Herent), Buken, Kampenhout (Kampenhout), Leuven, Wilsele (Leuven), Hofstade (Zemst)
Het kanaal Leuven-Dijle verbindt het Brabantse hinterland met het Scheldebekken. Het kanaal werd aangelegd in 1752 en kende enkele aanpassingen in de jaren erna om ze bevaarbaar te houden. Ze heeft een totale lengte van 30 kilometer, het tracé werd in de loop van de tijd niet aangepast. Ook de vijf sluizen dateren allen uit deze aanlegperiode: Tildonk, Kampenhout, Boortmeerbeek, Battel en Zennegat. Langs weerzijden liggen op de meeste plaatsen dijken om het water op het juiste niveau te houden. Jaagpaden, nu veelal behouden als fietspad liggen langs het volledige traject. In Leuven komt het kanaal in de stad in de Kanaalkom.