Obelisk Gloucestershire Regiment

Beschrijving

Ter hoogte van het kruispunt van de Menenstraat met de Pappotstraat, nabij Menenstraat 41, staan twee gedenktekens: links (richting Menen) de obelisk voor het Gloucestershire Regiment, met ernaast een infobord over Clapham Junction, aan de overkant van de straat staat, net op de grens met de gemeente Zillebeke, de obelisk voor de 18th Division.

Historische Achtergrond

De hoek van de Meenseweg met de baan naar Zillebeke en verder de Oude Kortrijkstraat werd al vroeg in de oorlog aangeduid als Clapham Junction, naar het bekende treinstation in Londen. In het bos stond het kasteel Beukenhorst of Stirling Castle, na de oorlog vervangen door een landhuis. Tot april 1915 was het kruispunt in Britse handen, tot de Derde Slag bij Ieper in Duitse handen, tot aan het Lente-Offensief (april 1918) opnieuw in Britse handen. De omgeving werd steeds zwaarder onder vuur genomen als een belangrijk aanvoerpunt.

Omdat troepenverplaatsingen over de Meenseweg essentieel, maar gevaarlijk waren, bouwden de Duitsers hier vanaf de zomer van 1915 een infanterietunnel onder de Meenseweg. Deze Hooge-tunnel had een lengte van 1500 meter en liep hier onder het midden van de weg van aan de noordoostelijke hoek van het kasteelpark tot aan het Kantientje (de huidige Carlton). In het voorjaar van 1918 werkten de Canadese Tunnellers hier ook nog aan twee ondergrondse complexen, waarvan één in het park en één onder de huidige garage.

Op Clapham Junction staan er twee gedenktekens, met name twee obelisken, de ene voor het Gloucestershire Regiment en de andere voor de 18th Division. Het gedenkteken ten noorden van de Meenseweg is voor de doden van het Gloucestershire Regiment. Het eerste bataljon van dat regiment was hier betrokken in de Eerste Slag bij Ieper (1914). Het tweede bataljon leverde hier slag tijdens de Tweede Slag bij Ieper (1915).

Kenmerken

Rechthoekig omheind terrein met een hardstenen podium met drie doorlopende treden. Op het podium een meerdelige, geprofileerde sokkel met zware doorlopende kroonlijst met daarop een vierkante spitsnaald, onderaan enigszins verdikt en bovenaan piramidaal afgewerkt.

Op de sokkel: op de voorkant ingewerkte bronzen plaat met het kenteken van het "Gloucestershire regiment", "In memory of all ranks of the Gloucestershire regiment who fought and fell in the campaigns of 1914-1918"; op de linkerkant op het eerste register "St Quentin - Bapaume 1918 - Rosières - Avre - Lys - Estaires - Hazebrouck - Bailleul - Kemmel - Béthune - Drocourt-Quéant - Hindenburg line - Epéhy - Canal du Nord - St Quentin canal - Beaurevoir - Selle - Valenciennes", op het tweede register "Sambre - France and Flanders 1914 18 - Piave - Vittorio Veneto - Italy 1917-18 - Struma - Doiran 1917 - Macedonia 1915-18 - Suvla - Sari Bair - Scimitar Hill - Gallipoli 1915-16 - Egypt 1916 - Tigris 1916 - Kutalamara 1917 - Baghdad - Mesopotamia 1916-18 - Persia 1918"; op de rechterkant op het eerste register "Mons - Retreat from Mons - Marne 1914 - Aisne 1914-18 - Ypres 1914 15-17 - Langemarck 1914-17 - Gheluvelt - Nonne Bosschen - Givenchy 1914 - Graventafel - St Julien - Frezenberg - Bellewaarde - Aubers - Loos - Somme 1916-18 - Albert 1916-18 - Bazentin"; op het tweede register: "Delville Wood - Pozières - Guillemont - Flers Courcelette - Morval - Ancre Heights - Ancre 1916 - Arras 1917-18 - Vimy 1917 - Scarpe 1917 - Messines 1917-18 - Pilckem - Menin Road - Polygon Wood - Broodseinde - Poelcapelle - Passchendaele - Cambrai 1917-18"; op de achterkant het bronzen kenteken van het Gloucestershire regiment. Uitgehouwen, zwart beschilderde letters.

Hoogte: 644 centimeter, breedte: 401 centimeter, diepte: 401 centimeter.

• VANCOILLIE J. 2002: Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918, Association for Battlefield Archaeology in Flanders III, Voormezele.

Bron: WOI Relict (494): Obelisk Gloucestershire Regiment (Geluveld - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele