Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6668 resultaten


ID: 59675 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Heilige-Geeststraat 1 (Kortrijk)
Dieper en hoger gelegen breedhuis met ommuurde voortuin. Verbouwd (onder meer vernieuwd parement) in 1955 naar ontwerp van architect André Carette (Kortrijk), zie gevelsteen.


ID: 60903 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hellestraat 40 (Kortrijk)
Hellestraat nr. 40. Breedhuis uit de jaren 1920 gebouwd door de gebroeders Vandermeersch. Baksteenbouw onder pannen zadeldak met dakkapel met fronton (1954). Lichtgeel bakstenen gevelparement versierd met arduinen muurbanden en dito waterlijst. Rechthoekige houten erker. DECOCK F., Façades en wie er achter zit. Herenhuizen Vandermeersch, in Dorpskrant Marke, jg. 14, 1991, nr. 3.


ID: 60700 | Bouwkundig element

Hoeve De Nachtegaal

Heulebosstraat 61 (Kortrijk)
Hoeve aangeduid op de Poppkaart (1834) met losse bestanddelen. Heden behouden opstelling met bijkomend volume ten zuiden, het huidige woonhuis opgetrokken in 1981. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf.


ID: 60701 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eutropius

Heuleplaats (Kortrijk)
Georiënteerd bedehuis gelegen ten noordoosten van het plein. Tot 1955 omgeven door kerkhof en tot 1961 aan de westzijde van het plein afgesloten door verschillende woningen. Driebeukige basilicale kerk met schip van zes traveeën, koor van twee rechte traveeën en een driezijdige sluiting, vlak afgesloten zijkoren. Voorgeplaatste westtoren opgetrokken uit Balegemse zandsteen, schip, zijbeuken en koor met sacristie opgetrokken uit baksteen.


ID: 92282 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Eutropius

Heuleplaats (Kortrijk)
In 1867 bouwde Ph.J. Forrest (Geluveld) een nieuw groot orgel in romantische stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het orgel beschadigd in het bombardement van 21 juli 1944. Omdat het Forrestorgel onherstelbaar werd geacht, werd in 1969 een nieuw orgel gebouwd door G. Delmotte; hierbij kon een hoeveelheid van het Forrest-pijpwerk herbruikt worden. Dit orgel is reeds zwaar in verval.


ID: 59690 | Bouwkundig element

Hoog Mosscher

Hoog Mosscher 83 (Kortrijk)
Voorheen Goed van Hoog Mosscher, één van de belangrijkste heerlijkheden van Kortrijk. In de 19de eeuw werd de hoeve van Hoog Mosscher ingericht als buitenverblijf. In 1944 getroffen door een bom en herbouwd in 1946 naar ontwerp van Jan Boucquillon, zie gevelsteen. Woonhuis in naoorlogse neorenaissancestijl. Omwalde tuin met brugje.


ID: 59973 | Bouwkundig element

Herenhuis Sint-Christophe met koetshuis

Hoveniersstraat 15, Minister Tacklaan 5 (Kortrijk)
Voormalige herenwoning thans restaurant, opgetrokken in 1880 door een Engelse vlashandelaar. Onderkelderd enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen boven de grijsbeschilderde kelderverdieping; getraliede keldermonden. Leien zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel afgelijnd door gekorniste kroonlijst met tandlijst, waaronder fries met verdiepte rechthoekige spiegels. Horizontaal belijnde onderbouw door de schijnvoegen en doorgetrokken onderdorpels.


ID: 61059 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Izegemsestraat 101-103 (Kortrijk)
Opvallende vrijstaande dorpswoning gelegen in het gehucht Watermolen, gelegen ten oosten van de dorpskern en op de grens met Kuurne en Kortrijk. Dwars op de straat ingeplante woning vermoedelijk daterend uit het eind van de 18de eeuw. Het volume wordt reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en is tevens duidelijk te herkennen op de Atlas der Buurtwegen (1843).  Op dat ogenblik is het één enkele woning en is het eigendom van brouwer Frans Vanrobaeys. In 1883 wordt volgens de kadastrale schets de woning opsplitst in drie woningen.  Circa 1950 wordt aan de achtergevel een klein volume toegevoegd. Heden, driewoonst van verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen.


ID: 60727 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Mote

Izegemsestraat 362 (Kortrijk)
Historische hoeve gelegen ten westen van de Vlaanderenbeek. 18de-eeuwse hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1843) met achtvormige omwalling die woonhuis en neerhof duidelijk van elkaar scheidt en die met elkaar in verbinding staan via een ophaalbrug. Circa 1900 gedeeltelijk demping van de wal onder meer achter schuur en stallen. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen, U-vormig gegroepeerd rondom een bekiezeld erf, bereikbaar via westelijke erfoprit gemarkeerd door populieren.


ID: 60731 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Sente

Izegemsestraat 411 (Kortrijk)
Historische hoeve met bijhorend voormalige vlasbedrijf van 1927. Aan de straat gelegen woonhuis, met ten noorden en zuiden van het woonhuis de gebouwen voor vlasbewerking onder meer de vervallen warmwaterroterij met bijhorend schouw. Ten westen twee dieper in gelegen schuren.