Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

213 resultaten


ID: 80628 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Sonnisstraat 90 (Houthalen-Helchteren)
Langgestrekte hoeve, in zijn huidig voorkomen uit het einde van de 19de - 20ste eeuw; in kern mogelijk teruggaand tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 308421 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Moerbeekstraat 5 (Ichtegem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, waarvan de huidige gebouwenconfiguratie weergegeven staat op het primitief kadasterplan van circa 1835.


ID: 210401 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel Rosendahl

Moerdijkstraat 171 (Ichtegem)
19de-eeuwse site met kasteel en vijf bijgebouwen, waaronder een koetsierswoning en paardenstal omgeven door oude gekandelaarde linden, een oranjerie of wintertuin en hondenkennel. Volledig omgracht domein ontsloten via een toegangsdreef en brug. Toegang geflankeerd door gietijzeren pijlers. Park aangelegd in de 19de eeuw en vermoedelijk tijdens het interbellum aangepast en noordwaarts uitgebreid met een parkbos. Park met centrale vijver en houten tuinpaviljoen, padennetwerk, gazons, bomengroepen en parkbos. Verschillende merkwaardige parkbomen. Bewaarde serres en moestuinmuur, restant van boomgaard. Tevens vervallen restant van voormalig paviljoen ten noorden, mogelijk met ijskelder.


ID: 210622 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zeeweg 3 (Ichtegem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen ingeplant op een historische site. Het huidige gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen. Schuur/stal ten zuiden, verankerde geelrode baksteenbouw, opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van een betonnen latei. Oorspronkelijk wagenhuis met gedichte korfboogvormige muuropeningen. Bakstenen conisch hondenhok gedateerd 1855.


ID: 30777 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Camere

Casselstraat 54 (Ieper)
Losse, L-vormige opstelling van verankerde, bakstenen hoevegebouwen onder deels mank zadeldak (mechanische pannen) met overstekende rand op houten modillons.


ID: 30695 | Bouwkundig element

Hoeve De Heerlijkheid

Elzendammestraat 2 (Ieper)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen; oorspronkelijk omwald zie depressie; onmiddellijke omgeving afgezoomd met populieren en knotwilgen. Ten zuiden, boomgaard afgezet met doornhaag. Ten zuiden, geasfalteerde erfoprit; erftoegang gemarkeerd door middel van hek tussen twee linden.


ID: 30297 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Elisabethhof

Kemmelseweg 7 (Ieper)
Wederopbouwhoevetje, gelegen nabij het kanaal Ieper-Komen, aansluitend bij de regionale hoevebouw.


ID: 30702 | Bouwkundig element

Hoeve Populierenhof

Klijtestraat 54 (Ieper)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect Louis Verstraete uit het begin van de jaren 1920.


ID: 30867 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Pollepel met cichorei- en tabaksast

Komenseweg 30 (Ieper)
De wederopbouwhoeve is een vroegere eigendom van de Ieperse Burgerlijke Godshuizen met kenmerkend rood-wit geschilderd houtwerk. De hoevenaam gaat minstens terug tot eind 17de eeuw. Drie vrijstaande gebouwen zijn in U-vorm rondom het aan de straat gelegen erf gegroepeerd. De Britse militaire begraafplaats ten zuiden van de poel en de betonnen schuilplaats aan de overzijde van de weg wijzen op de ligging van de hoeve in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel in 1921-1923 op de oorspronkelijke plaats herbouwd kreeg de hoeve een totaal nieuwe plattegrond. Centraal op het erf staat een witte paardenkastanje.


ID: 30407 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve ‘t Klokhof met Heilig Hartkapel

Oude Kortrijkstraat 75 (Ieper)
De hoevesite gaat minstens terug tot de 18de eeuw. De hoeve werd na de Eerste Wereldoorlog door eigenaar Henri Brutsaert dichter bij de straat heropgebouwd. De kapel bij de erftoegang vervangt het vooroorlogse exemplaar. Bij deze middelgrote wederopbouwhoeve, naar ontwerp van de Mechelse architect Jean-Baptiste Lauwers, is een regionalistische baksteenarchitectuur (met onder meer muurvlechtingen, korfbogige muuropeningen en steunberen) gecombineerd met een landbouwkundig rationeel grondplan met een ruime stalvleugel met voederkeuken en een bij het huis aansluitende bakoven. De herdenkingssteen boven de huisdeur herinnert aan de Prijs des Konings voor hoevewederopbouw van 1922. De hoevenaam ‘t Klokhof uit de wederopbouwperiode verwijst naar het klokkentorentje onder leien spits op het huis, waarvan enkel het klokje bewaard is.