erfgoedobject

Eclectische villa

bouwkundig element
ID
11802
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11802

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa met omringende beboomde tuin in eclectische stijl met cottage- en art-deco-allures; opgetrokken in 1928-1929 voor de toenmalige directeur van het zogenaamd Oud Chimical. Dubbelhuis van drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend, complex mansardedak (mechanische pannen) met dakkapellen.

Bakstenen lijstgevels op breukstenen plint, bovenaan met doorlopende witgeschilderde band. Kolossale vooruitgeschoven inkompartij met ver uitstekende deurluifel en licht driezijdige erker voor de verlichting van de trapzaal. Oostelijke zijgevel met dominante vierzijdige erker. Rechthoekige muuropeningen met origineel houtwerk, onder meer kleine roedeverdelingen in bovenlichten en erker aan de straat.

  • Gegevens verstrekt door huidige en vorige eigenaars.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De villa werd verbouwd en uitgebreid tot vijf appartementen met behoud van de gevels van de bestaande woning, waardoor het oorspronkelijke volume met erfgoedwaarde nog herkenbaar bewaard is.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Fabriek Campine of oud Chimical

  • Is deel van
    Houtseweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eclectische villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11802 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.