Eclectische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa

Beschrijving

Villa met omringende beboomde tuin in eclectische stijl met cottage- en art-deco-allures; opgetrokken in 1928-1929 voor de toenmalige directeur van het zogenaamd Oud Chimical. Dubbelhuis van drie en drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend, complex mansardedak (mechanische pannen) met dakkapellen.

Bakstenen lijstgevels op breukstenen plint, bovenaan met doorlopende witgeschilderde band. Kolossale vooruitgeschoven inkompartij met ver uitstekende deurluifel en licht driezijdige erker voor de verlichting van de trapzaal. Oostelijke zijgevel met dominante vierzijdige erker. Rechthoekige muuropeningen met origineel houtwerk, onder meer kleine roedeverdelingen in bovenlichten en erker aan de straat.

• Gegevens verstrekt door huidige en vorige eigenaars.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

De villa werd verbouwd en uitgebreid tot vijf appartementen met behoud van de gevels van de bestaande woning, waardoor het oorspronkelijke volume met erfgoedwaarde nog herkenbaar bewaard is. Door inbreiding van woningbouw langs de nieuwe Marie De Breynestraat is de oorspronkelijke tuin op een paar bomen na verdwenen.