erfgoedobject

Eclectische villa

bouwkundig element
ID: 11802   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11802

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Villa met omringende beboomde tuin in eclectische stijl met cottage- en art-deco-allures; opgetrokken in 1928-1929 voor de toenmalige directeur van het zogenaamd Oud Chimical. Dubbelhuis van drie en drie traveeƫn en twee bouwlagen onder overkragend, complex mansardedak (mechanische pannen) met dakkapellen.

Bakstenen lijstgevels op breukstenen plint, bovenaan met doorlopende witgeschilderde band. Kolossale vooruitgeschoven inkompartij met ver uitstekende deurluifel en licht driezijdige erker voor de verlichting van de trapzaal. Oostelijke zijgevel met dominante vierzijdige erker. Rechthoekige muuropeningen met origineel houtwerk, onder meer kleine roedeverdelingen in bovenlichten en erker aan de straat.

  • Gegevens verstrekt door huidige en vorige eigenaars.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1997


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Fabriek Campine of oud Chimical

  • Is deel van
    Houtseweg

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectische villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11802 (Geraadpleegd op 25-05-2020)