is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Marijnissen
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek 's Gravenhof met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Marijnissen
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve met naast elkaar geplaatste losstaande bestanddelen uit de 18de en de 20ste eeuw, gelegen op omhaagd en met gras begroeid domein met in omgeving weiland. In de 20ste eeuw vernieuwd woonstalhuis (nok loodrecht op de straat), langsschuur (nok loodrecht op de straat) aan oostzijde en centrale bergplaats (nok loodrecht op de straat).
Rechthoekige langsschuur van vijf traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met schaarse muuropeningen: rechthoekig venstertje en deuren met houten lateien. Rechthoekige poort in westgevel met houten latei.
Rechthoekige bergplaats onder zadeldak (Vlaamse pannen), vermoedelijk eertijds opgetrokken in vakwerkbouw, heden houten constructie op bakstenen voeling. Bewaarde houten hoekstijlen, horizontale bebording bij noordgevel en toppen van oost- en westgevel. Overige gedeelten voorzien van houten platen.
Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)