Beschrijving

Oorspronkelijk omwalde (?) hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (pannen) rondom begrint, rechthoekig erf met bakstenen stoepen en voetpad. Ten noordwesten, met lage bomen onder meer wilgen, afgezoomde rest van omwalling aansluitend bij ondergelopen ommuurde vaalt achter het stalgebouw. Ten zuidoosten, witgekalkte bakstenen hekpijlers met piramidaal topstuk.

Ondanks enkele vernieuwde hoevegebouwen, nog grosso modo bewaarde volumes en opstelling als aangegeven op Ferrariskaart (1771-1778).

Ten noordoosten, boerenhuis met vier traveeën + rechts een opkamertravee onder onderbroken zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit het tweede-derde kwart van de 18de eeuw met 19de-eeuwse gevelaanpassingen. Hoger opgetrokken bedaking bij opkamer. Hanggoten. Verankerde baksteenbouw; witgekalkte erf- en rechts zijpuntgevel op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen (19de eeuw) met bakstenen lekdrempel; echter bewaarde afzaat links, en korfboogomlijsting bij de opkamer. 19de-eeuws houtwerk. Beluikte houten kruiskozijnen met schuiframen (?) en kleine roedeverdeling; verdwenen luiken bij opkamer. Kozijndeur met eenvoudig bovenlicht. Achtergevel; recenter aanbouwsel onder zadeldak. Zijtuitgevels met aandak en muurvlechtingen; links, getralied houten kruiskozijn met kleine roedeverdeling op de begane grond.

Ten zuidoosten, haaks tegen het boerenhuis aanleunende stal met oude kern uit tweede-derde kwart van de 18de eeuw. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige kozijnvenstertjes. Getoogde staldeur. Blinde straatgevel gestut door middel van steunbeer. Zijpuntgevels met muurvlechtingen.

Ten noorden, kleine bakstenen stalvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis) uit de 19de eeuw. Ten noordwesten, bakstenen stalvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis) uit het vierde kwart van de 19de eeuw-eerste kwart van de 20ste eeuw. Ten zuidwesten, dwarsschuur met links wagenhuisgedeelte (nok parallel aan het boerenhuis), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Grotendeels versteend stijl- en regelwerk met horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeling waarvan resten in wagenhuisgedeelte en in achtergevel. Aanbouwsels.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi