Motte den Dulft

Gemeente Bornem

• Inventarisatie Bornem (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is beschermd als monument Motte den Dulft

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Motte den Dulft

is beschermd als cultuurhistorisch landschap Motte den Dulft: omgeving

Beschrijving

Motte den Dulft met torenpaviljoen. Benaming vermoedelijk afgeleid van de familie Van der Delft die in de 14de eeuw eigenaar was van dit domein.

Een motte bestond gewoonlijk uit twee delen: het opperhof, een kunstmatige heuvel waarop een donjon met militaire functie en het neerhof met economische functie (nummer 37).

Van de motte, eertijds omgracht en geïntegreerd in het verdedigingssysteem van Bornem en volgens sommige historici opklimmend tot de Gallo-Romeinse of Frankische periode, rest enkel de kunstmatig opgeworpen heuvel, die sterk begroeid is, onder meer met oude beuken, en waarin ijskelders zijn uitgegraven; de oude toren werd gesloopt in 1737 en de omringende gebouwen werd vernield in 1798 tijdens de Boerenkrijg. Huidige constructie als "observatoire", zie kadasterkaart van P.C. Popp (jaren 1860), opgericht in 1802 op de grondvesten van de oude wachttoren.

Grote, beboomde en omheinde tuin met vierkant torenpaviljoen van zandsteen op gecementeerde basis met iets hoger halfrond traptorentje van baksteen. Twee bouwlagen onder licht hellende zinken bedaking, afgezet met ijzeren balustrade. Rechthoekige benedenvensters en spitsbogige op de tweede bouwlagen.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Provinciale Directie Antwerpen, beschermingsdossier.
  • BONNER P. en DIRIKEN P., Geogids Bornem, Hasselt, 1986, p. 65.
  • MAEREVOET J., Met Lupo van de Bron naar Bornem, Beveren, 1990, p. 70-71.